Druhou etapu Gira vyhrál Baldato

Matera - Vítězem druhé etapy cyklistického závodu Giro d'Italia se stal italský závodník Fabio Baldato. Závěrečný spurt sice vyhrál Australan Robbie McEwen, ten se v něm však podle jury provinil proti pravidlům a diskvalifikovala ho. Druhý tak byl v etapě, která vedla z Copernica do Matery a měřila 177 kilometru, další Ital Gabriele Colombo a třetí jeho krajan Giuliano Figueras.

Růžový trikot vedoucího závodníka udržel Alessandro Petacchi, který v neděli dojel ve stejném čase jako vítěz Baldato.

Peloton se stejně jako v sobotu držel dlouho pohromadě. Roztrhal se až na první sprinterské prémii po 84 kilometrech, kterou vyhrál Ital Mario Cipollini. Závodit se začalo zhruba na 105. kilometru poté, co musel peloton likvidovat několik pokusů o únik.

Jeden přece jen nezachytil a v čele se usadila skupina devíti jezdců v čele s Dánem Bo Hamburgerem a Italem Oscarem Pozzim. Jejich pokus však neměl dlouhého trvání. K dalšímu úniku se jezdci hotovili před jedinou vrchařskou prémií na 156. kilometru.

Ve stoupání na Montescaglioso se odtrhli Italové Elio Aggiano a Paolo Tiralongo se Španělem Hernanem Dariem Muňozem, ale neměli dost sil. První vrchařskou prémii nakonec získal další Španěl Fredy Gonzalez Martinez.

V dalším dlouhém stoupání začal ztrácet Cipollini, který měl vážnou krizi a ztratil na vrchaře, kteří se usadili v čele, asi čtyřicet sekund. Nepomohli mu ani jeho týmoví kolegové a Ital před sjezdem ztrácel na lídry téměř minutu.

O vítězi rozhodoval hromadný spurt. V čele pelotonu se pohyboval i Petacchi, ale nejvýhodnější pozici si nakonec vyjel McEwen. Neměl však dost sil, aby odrazil útok Baldata, a tak soupeře vytlačil na ochrannou bariéru. Ten dával zdviženou rukou najevo, že nemůže pokračovat ve spurtu a jury mu dala za pravdu. McEwen byl diskvalifikován a za vítěze byl prohlášen Baldato.

2. etapa: Copertino - Matera (174 km): 1. Baldato 4:46:57, 2. Colombo, 3. Figueras, 4. Petacchi (všichni It.), 5. Eisel (Rak.), 6. Duma (Ukr.), 7. Garzelli, 8. Casagrande, 9. Sacchi (všichni It.), 10. Hamburger (Dán.) všichni stejný čas, ...119. Svorada (ČR) -6:19.
Průběžné pořadí: 1. Petacchi 10:02:36, 2. Baldato -4, 3. Colombo -19, 4. Figueras -23, 5. Gasparre (It.), 6. Sacchi, 7. Lunghi (It.), 8. Arvesen (Nor.), 9. Pellizotti (It.), 10. Gonzalez (Šp.) všichni - 24, ...108. Svorada -6:43.

, ,