Pád Richarda Dijskshoorna ve druhé etapě Závodu míru juniorů | foto: Patrik Pátek

Drtivý dopad. Cyklista nezvládl finiš, zkrvavený skončil v nemocnici

  • 9
Bojoval o etapový triumf, místo toho ale skončil sedřený na nosítkách a v nemocnici. Nizozemský cyklista Richard Dijskshoorn se v Litvínově nechtěně postaral o drama ve finiši druhé etapy Závodu míru juniorů. Výsledkem karambolu s týmovým kolegou byly nakonec roztržený ret a koleno.

Už se možná viděl na stupních vítězů. Jenže mladý cyklista Richard Dijskhoorn závěr etapy totálně nezvládl.

Pouhých sto metrů před cílem Nizozemec strčil do svého týmového kolegy Dannyho van Poppela. Ale zatímco Poppel náraz ustál, Dijskhoorn ve snaze zůstat na silnici v obrovské rychlosti prudce vybočil ze stopy a narazil do zaparkovaného automobilu.

Richard Dijskshoorn bezprostředně po pádu

"Šel z toho mráz po zádech. Ten náraz ho katapultoval dva metry vysoko, sám pak letěl deset metrů. Ve vzduchu se doslova otočil," popisoval dechberoucí karambol mluvčí závodu Patrik Pátek.

Letící stroj pak navíc srazil českého cyklistu Josefa Černého. "Byl to mžik. Jen jsem viděl, jak do mě najednou letí kolo. S tím se nedalo nic dělat. Pár minut jsem byl mimo, vůbec jsem nevěděl, co se děje. Ale jsem v pořádku, mám jen pár odřenin," řekl Černý.

Dijskoorn po dopadu zůstal chvíli bezvládně ležet, první pomoc dostal okamžitě. "Zafixovali mu krk a při vědomí ho odvezli do nemocnice," dodal Pátek.

Krvavý pád se nakonec naštěstí obešel bez zlomenin, po nezbytných vyšetřeních hlavy a rentgenu nakonec Nizozemci jen sešili roztržený ret a koleno. V nemocnici ale zůstane ještě dva dny na pozorování.

Etapu nakonec vyhrál Němec Ruben Zepuntke, ve žlutém trikotu lídra je Slovinec Mahorič. Nejlepší Čech Vojtěch Nipl je sedmý.

Pád Richarda Dijskshoorna (vlevo) odnesl i český jezdec Josef Černý


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa