Cyklokrosaři mají už dvě medaile

  16:37
Pontchateau - Výborně vstoupili do cyklokrosového mistrovství světa ve Francii čeští závodníci. V kategorii do 23 let vybojoval bronzovou medaili Martin Zlámalík, junior Roman Kreuziger získal na těžké trati v Pontchateau druhé místo. Mistry světa se stali Belgičan Kevin Pauwels a junior Albert Niels z Belgie.

Na 49 jezdců z dvanácti zemí čekalo v kategorii do 23 let sedm okruhů na velmi rozbahněné trati a závod hned po startu poznamenal pád. Po vjezdu do terénu nezvládl své kolo na čele jedoucí obhájce titulu Enrico Franzoi z Itálie a spolu s ním se na zemi ocitlo hned několik dalších závodníků.

Čeští jezdci naštěstí mezi nimi nebyli a naopak toho dokázali využít. Zlámalík, Zdeněk Štybar a Radomír Šimůnek se protáhli kolem bariéry a rázem čelo závodu opanovali
oni.

Dopředu vyrazil druhý nejmladší jezdec startovního pole, bronzový z loňského a předloňského šampionátu ze závodu juniorů Štybar a rázem měl náskok sto metrů. Rychle však zvolnil a počkal na ostatní, takže se vepředu vytvořila desetičlenná skupina, v níž největší, trojnásobné zastoupení měli čeští jezdci.

Nikomu se však příliš nechtělo udávat tempo, spíše se taktizovalo, takže dopředu se dotáhli další závodníci, včetně největšího favorita Wesleyho van den Lindena z Belgie.

V domácím prostředí moc toužili po medaili hlavně Francouzi a v nájezdu do pátého kola zaútočil Nicolas Belot, ale neuspěl. To v dalším kole byl již Sébastien Minard úspěšnější. 

Ostatním se rychle vzdálil, ale v průběhu kola jej dostihli Van den Linden, Pauwels a Gil, zatímco čeští jezdci zaváhali. V šestém kole se probudil Zlámalík a vydal se kvarteto stíhat, naopak Šimůnek si vybral smůlu.

Po prvním pádu se dopředu dotáhl, po kolizi s jedním z Francouzů se mu to povedlo podruhé, ale defekt daleko od depa znamenal konec nadějí na dobré umístění.

Taktizovala i první čtveřice, což pomohlo Zlámalíkovi. V cílové rovince předposledního kola se na ni dotáhl, ale když zaútočili Belgičané, tak zareagovat nedokázal. Spolu s Van den Lindenem a Pauwelsem se udržel jen Gil a zdálo se, že o medailistech je rozhodnuto.

Jezdecká chyba Van den Lindena však vrátila do hry českého jezdce a ten ve spurtu dokázal zdolat Minarda, Štybar podtrhl svůj výkon šestým místem.

Zlámalík: Byla to vydřená medaile

Bronzový Martin Zlámalík byl trochu rozmrzelý z toho, že neskončil výše. "Mrzí mě, že to není stříbro či zlato, ale i tak jsem spokojen. Na mistrovství Evropy se mi jelo lehce, zde jsem se od začátku necítil dobře a bylo to hodně vydřené. I proto je dnešní medaile asi pro mě cennější," zdůraznil jezdec celku Budvar Tábor.

"Když se rodil rozhodující únik, tak mi ustřelilo kolo, ale v terénu v posledním kole se mi podařilo vedoucí čtveřici dojet. Stálo mě to ale dost sil, a když zaútočili Belgičané, tak jsem neměl na to se jich udržet," pokračoval Zlámalík.

V tu chvíli si pomyslil, že medaile je ztracená. "Posledním impulzem pro mě bylo, když jsem viděl, že Van den Linden v blátě stojí. Začal jsem spurtovat a nakonec z toho byly stupně vítězů," oddechl si Zlámalík.

Spokojený, i když také trochu rozladěný, byl loni bronzový junior Zdeněk Štybar. "Podle vývoje závodu jsem očekával lepší výsledek, ale nakonec poprvé mezi 'třiadvacítkáři' to není tak špatné," řekl Štybar.

Litoval především toho, že v úvodu se vepředu příliš nejelo a více se taktizovalo. "Já si myslel, že bychom měli nastupovat, ale krize postihla snad každého, takže jsem nakonec rád, že jsem tam byl," dodal nadějný jezdec.

Nepříznivý osud bral sportovně Radomír Šimůnek. "Dva pády jsem přežil a dvakrát se do skupiny dotáhl, ale defekt daleko od depa, s tím už nešlo nic dělat. Smůlu jsem měl v Táboře při ME, nyní i tady. Snad jsem si to vybral na roky dopředu," řekl
Šimůnek.

Kreuziger chtěl zlato

Na třetím místě dojel mezi juniory domácí jezdec Clément Lhotellerie. Celonoční silný déšť, který neustal ani v době závodu, udělal z jinak rychlého okruhu velice těžkou a bahnitou zkoušku pro 55 startujících krosařů z patnácti států.

Hned po startu vjel do terénu na první pozici favorizovaný Albert, z českých jezdců vyrazil do bahna nejlépe na devátém místě Kreuziger, ale hned v průběhu 2650 metrů dlouhého kola se na Alberta dotáhl a při průjezdu jeho cílem měli k dobru před pronásledovateli patnáctisekundový náskok.

Za vedoucí dvojicí jeli Lhotellerrie a jeho krajan Cid, v další čtyřčlenné skupině, ovšem již se ztrátou přes půl minuty, byli další dva čeští jezdci Petr Novotný a Jan Škarnitzl.

"Roman měl pokyn, aby se zpočátku spíše držel Alberta, protože v Táboře se mu snažil ujet a pak na to doplatil. Belgičan však vyhrál opět zcela zaslouženě. Je na něm vidět, že je v terénu vyježděnější a i v místech, kde měl mít navrch Kreuziger, získával na něj naopak on," řekl po závodě český reprezentační trenér Petr Klouček.

Krátce po polovině závodu ve čtvrtém okruhu Albert zaútočil a českému reprezentantovi ujel. Ten však měl naštěstí dostatek sil k tomu, aby odrazil snahu dvojice domácích jezdců. Albert si bezpečně jel pro zlato, stejně tak jel vstříc svému největšímu úspěchu dosavadní kariéry i Kreuziger. 

I když vybojoval stříbro, na úroveň svého otce zatím nedosáhl. Roman Kreuziger starší totiž před jednadvaceti lety v anglickém Birminghamu získal dokonce zlato.

"Jsem strašně zklamaný, chtěl jsem vyhrát. Věděl jsem, že s Albertem to bude těžké, ale věřil jsem si. Ve čtvrtém kole, kdy mi ujel, jsem měl problémy v technických pasážích. Tam byl lepší. Déšť trať hrozně změnil. Kolo si dělalo co chtělo a hodně mě to zaskočilo, oproti tréninku byl okruh zcela jiný," řekl v cíli sedmnáctiletý Kreuziger.

Spokojeny naopak byl Škarnitzl, který si oproti loňsku polepšil o šest míst a dojel šestý. "V posledním kole jsem měl pád a trochu se zabrzdil, ale horší bylo to, že jsem startoval až z páté řady. Naštěstí se mi úvod povedl a moc jsem neztratil," řekl Škatnitzl.

O místo před ním skončil Novotný, který však myslel výše. Ale v prvním a druhém kole se zapletl do pádů. "Sice jsem neskončil na zemi, ale musel jsem zastavit a ztráta na nejlepší byla rázem značná. Stíhání mě stálo dost sil, ale když už jsem viděl, že třetí místo je ztracené, tak jsem se soustředil na boj o pátou příčku. Útočit jsem však měl na bronz," dodal smutný Novotný.

Výsledky - junioři: 1. Albert (Bel.) 40:33, 2. Kreuziger (ČR) -22, 3. Lhotellerie -1:29, 4. Cid (oba Fr.) -1:47, 5. Novotný -1:49, 6. Škarnitzl -2:05, ...19. Brož -3:36, 38. Bambula (všichni ČR) -5:33.
Do 23 let:  1. Pauwels (Bel.) 49:38, 2. M. Gil (Pol.) -8, 3. Zlámalík (ČR), 4. Minard (Fr.) oba -16, 5. Flückiger (Švýc.) -18, 6. Štybar (ČR) -25, ...18. Kyzivát -1:40, 21. Šimůnek -1:53, 42. Bína (všichni ČR) -6:25.
Pořadí států - do 23 let: 1. Belgie 20, 2. ČR 27, 3. Francie 32.
Pořadí států - junioři: 1. ČR 13, 2. Francie 16, 3. Belgie 40.

Cyklokrosař Martin Zlámalík na MS v roce 2004, kde coby úřadující mistr Evropy získal v kategorii do 23 let bronzovou medaili.

Junior Roman Kreuziger se postaral v prvním závodě cyklokrosového mistrovství světa ve Francii o stříbrnou medaili pro české barvy.

Junior Roman Kreuziger (vlevo) se stříbrnou medalí ze závodu cyklokrosařského MS. Vyhrál Belgičan Albert Niels (uprostřed), třetí místo obsadil Francouz Clément L'Hotellerte.

Autoři: ,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Investice do ženského sportu? Chytrý byznys. A tak Birdová koupila podíl v Seattlu

27. dubna 2024  11:03

Basketbalová legenda Sue Birdová se stala spolumajitelkou klubu Seattle Storm, v němž odehrála...

Hučeli do něj, aby víc makal. Teď je z Čerešňáka nejlepší extraligový obránce

27. dubna 2024  10:56

Na extraligovou hvězdu je vlastně dost přehlížený. Nevěnuje se mu velkolepá pozornost, nevychází o...

Hradec posílí reprezentant Batna. Líbil se nám už loni, říká manažer Kmoníček

27. dubna 2024  10:28

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Franny, věř si! Fotbalistka Slavie o životě v Americe i derby v Edenu

27. dubna 2024

Premium Narodila se v San Franciscu, kam její rodiče emigrovali z Československa za lepším životem. Před...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...