Mathieu van der Poel slaví triumf v závodě Napříč Flandry.

Mathieu van der Poel slaví triumf v závodě Napříč Flandry. | foto: Profimedia.cz

Generálku na monument Kolem Flander vyhrál nizozemský cyklista Van der Poel

  • 5
Závod Napříč Flandry, jenž byl generálkou na nedělní monument Kolem Flander, vyhrál nizozemský cyklista Mathieu van der Poel. Lídr týmu Alpecin-Fenix si na trati z Roeselare do Waregemu připsal druhé vítězství po roce 2019 a na druhý triumf bude útočit také o víkendu na slavnější z obou klasik.

Van der Poelovi se vydařil rozhodující únik z osmičlenné vedoucí skupiny zhruba půldruhého kilometru před cílem společně s domácím Tiesjem Benootem. Nizozemec následně svého belgického soupeře jasně porazil a připsal si druhé vítězství v sezoně, do níž vstoupil se zpožděním kvůli problémům se zády. Třetí dojel s pětisekundovou ztrátou Brit Thomas Pidcock.

Sedmadvacetiletý Van der Poel vítězstvím potvrdil pozici favorita pro závod Kolem Flander, v němž v minulých třech letech obsadil čtvrté, první a druhé místo. „Bude to ale jiný závod, především vzhledem k délce,“ řekl po 184 kilometrech s narážkou na to, že nedělní monument bude o téměř sto kilometrů delší.

„A dnes jsem byl dobrý, ne skvělý. Snad si v příštích dnech odpočinu. To bude klíčové pro to, abych se v neděli držel s nejlepšími,“ dodal čtyřnásobný mistr světa v cyklokrosu.

Jediný český účastník závodu Zdeněk Štybar obsadil 61. pozici s odstupem 4:12 minuty.

Závod Napříč Flandry (WorldTour) - 183,7 km:

1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) 4:05:39, 2. Benoot (Belg./Jumbo-Visma) -1, 3. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers), 4. Campenaerts (Belg./Lotto Soudal), 5. Politt (Něm./Bora-hansgrohe), 6. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) všichni -5, …61. Štybar (ČR/Quick-Step Alpha Vinyl) -4:12.

,