Peter Sagan na archivním snímku

Peter Sagan na archivním snímku | foto: Profimedia.cz

Sagan překonal kopce a ve Švýcarsku vyhrál v kariéře už podesáté

  • 13
Udržel se v hlavním poli na třech horských prémiích, skvěle rozjel závěrečný spurt, nechal za sebou Morena z týmu Kaťuša i Pinota z FdJ a triumfoval. Peter Sagan ovládl 3. etapu cyklistického závodu Kolem Švýcarska.

Pro slovenského cyklistu stáje Tinkoff-Saxo to bylo jubilejní desáté etapové prvenství kariéry na tomto obtížném klání série World Tour, kde už od roku 2011 dominuje bodovací soutěži.

Více etapových triumfů nasbíral dosud pouze při závodě Kolem Kalifornie, tam jich má na kontě dokonce třináct.

Pondělní etapa, v jejímž úvodu cyklisté překonali 2093 metrů vysoký Gotthardpass, vrcholila v Olivone mírným stoupáním, a to bylo ideálním profilem pro Sagana. Šlo však zároveň o pořádně zatočenou koncovku. „Nejprve zatáčka doleva, pak doprava, pak zase doleva. Musel jsem trochu riskovat, abych uhájil pozici,“ líčil vítěz.

Skvělou práci pro něj předtím na dvou vrchařských prémiích odvedl týmový kolega Rafal Majka. „Ten pohlídal, aby skupina zůstala pohromadě,“ ocenil Sagan. 

Celkové vedení udržel Tom Dumoulin z Giantu, nyní má pět vteřin k dobru na Morena a Sagana.

Zítra čeká na peloton zvlněná etapa do Schwarzenbachu, s horskými prémiemi 2. a 3. kategorie, která by mohla svým profilem teoreticky sedět také Zdeňku Štybarovi. Jezdec stáje Etixx přijel dnes se ztrátou 13 minut na 98. místě, opět ve stejné skupině se svým týmovým kolegou, mistrem světa Michalem Kwiatkowskim.

Štybar se vrací do závodů po 50 dnech, jde o jeho první start od jarních klasik. Ve Švýcarsku zahájil velmi dobrým 18. místě v prologu, ale v následujících dvou dnech se podle svých slov trápil.

„Pořád mi chybí ten správný rytmus v nohách,“ uvedl na svém webu. „Dnes nás ve finále čekaly dva kopce a nebyl jsem schopen udržet se ve skupině s nejlepšími. Musím se dívat dopředu a doufat, že to každý den bude lepší.“

Druhý český cyklista Jan Hirt z týmu CCC dorazil do pondělního cíle o čtyři a půl minuty dříve na 79. místě.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour)

3. etapa (117,3 km)

1. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) 3:00:36, 2. Moreno (Šp./Kaťuša), 3. Pinot (Fr./FDJ), 4. Arredondo (Kol./Trek), 5. Dumoulin (Niz./Giant), 6. Thomas (Brit./Sky) všichni stejný čas, ...79. Hirt (ČR/CCC Polkowice) -8:48, 98. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -13:13.

Průběžné pořadí: 1. Dumoulin 6:43:12, 2. Moreno, 3. Sagan oba -5, 4. Thomas -7, 5. Pinot -12, 6. Fuglsang (Dán./Astana) -14, ...67. Hirt -14:56, 94. Štybar -23:32.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa