Italský cyklista Rinaldo Nocentini si připevňuje sluchátko od vysílačky, jejichž zákaz používání zrušila Mezinárodní cyklistická unie. (12. července 2009)

Italský cyklista Rinaldo Nocentini si připevňuje sluchátko od vysílačky, jejichž zákaz používání zrušila Mezinárodní cyklistická unie. (12. července 2009) | foto: ČTK

Cyklisté zvítězili. V páteční etapě Tour de France mohou vysílačky používat

  • 7
Závodníci a jejich stáje mohou na Tour de France slavit. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) totiž zrušila zákaz používání radiového spojení mezi jezdci a týmy v páteční 13. etapě. Zákaz vysílaček ve dvou etapách měl udělat závod zajímavějším, cyklisté ale pro tento nápad neměli pochopení.

"Protože tento spor ohrožuje pokračování samotné Tour de France, rozhodla Mezinárodní cyklistická unie o neopakování experimentu zakázat rádiovou komunikaci v páteční etapě," píše se v prohlášení UCI.

Zákaz komunikace mezi jezdci a jejich stájemi ve dvou etapách letošní Tour měl zvýšit atraktivnost samotného závodu.

První díl experimentu se uskutečnil v úterý. Cyklisté však protestovali a schválně jeli etapu v pomalém tempu.

Většina stájí v čele se silnou Astanou se rozhodla podepsat proti nařízení petici. Celkem se pod petici připojilo 14 z 20 týmů.

"Organizátoři chtěli zvýšit atraktivitu závodu, a stal se přesný opak," komentoval experiment šéf Astany Johan Bruyneel. "Byla to chyba. V nejlepším závodě na světě by se experimentovat nemělo," dodal Bruyneel.

Páteční 13. etapa z Vittelu do Colmaru bude měřit rovných 200 kilometrů, během nichž na cyklisty čekají dvě vrchařské prémie první kategorie včetně stoupání na Col du Platzerwasel.