V ZELENÉM TRIKOTU. Peter Sagan na Tour de France

V ZELENÉM TRIKOTU. Peter Sagan na Tour de France | foto: Reuters

Slovenský tryskáč Sagan oslnil Tour. Udrží formu až do olympiády?

  • 341
Pau (Od zpravodaje iDNES.cz) - Je to největší senzace závodu, říká se o Peteru Saganovi. Na Tour de France drží už 14 z celkových 15 etap zelený dres nejlepšího sprintera. Navzdory luxusnímu náskoku v soutěži spurterů však slovenský tryskáč stále říká: "Do Paříže je daleko."

V nejslavnějším závodě planety se Sagan koncentruje jen na sebe a kromě předepsaných povinností s okolním světem komunikuje minimálně. "Tři minuty s Peterem," žádáme tiskového mluvčího jeho stáje Liquigasu po dojezdu. "Ne, dvě!" Italský mančaft si svůj klenot střeží.

Je mu teprve 22 let, na Tour šlape prvně. V "zelené" soutěži má však po 15. etapě výhodu už 102 bodů náskoku před německým soupeřem André Greipelem a nezdá se, že by mu ho chtěl půjčit. "Ten dres je teď nejvyšší priorita," ujistil Sagan.

Když vyhrál hned první etapu, byl to stále pro mnohé šok. Následně přidal druhou a oslavným gestem, za něž pak uslyšel i kritiku, napodoboval Forresta Gumpa. "To mi poradili kluci. Jemu taky říkali utíkej a on utíkal. Mně říkají vyhraj, tak vyhrávám."

Když smetl konkurenty potřetí, přiznal: "I já sám jsem překvapený." A mechanici mu na rám napsali přezdívku Tourminator.

Na další etapový zářez však zatím čeká: v sobotu o něj přišel těsně v cílové honičce s Greipelem. "Poslal jsem to tam pozdě," zlobil se, a tak Němec srovnal vzájemné skóre na 3:3.

I tak je v italském týmu konto úspěchů vyplněno nad plán - Nibali je průběžně třetí v honbě za žlutým dresem (stejně jako Sagan v boji o ten bílý nejlepšího mladíka), slovenská kometa navrch korunuje sbírku etapovými vavříny.

Zanedlouho přidá možná ještě jeden, daleko cennější. V Londýně. Na olympijském okruhu. S devíti přejezdy nedlouhého, možná ale o to zrádnějšího stoupání Box Hill, se Sagan pasuje do pozice snad největšího favorita. "To teprve uvidíme," brzdil očekávání. "Nejdřív musím dojet Tour a zabojovat o zelený dres."

S ohledem na jeho aktuální formu by však Slovensko mohlo už první den her slavit olympijského šampiona.