Petr Benčík, cyklistika

Petr Benčík, cyklistika | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Cyklista Benčík si splnil dva sny. Má titul a pojede na olympiádu

Ještě předposlední červnový víkend cyklista Petr Benčík vůbec nevěděl, zda si na srpnových olympijských hrách vůbec zazávodí. Pak však na domácím šampionátu vyhrál závod jednotlivců s hromadným startem a události dostaly rychlý spád. Zatímco někteří sportovci ještě o nominaci do Pekingu usilují, Benčík se na olympijský start připravuje v samotné Číně.

"Získal jsem titul a zároveň se dostal na olympiádu. Splnil jsem si tím další dva sportovní sny," netajil cyklista hradecké stáje PSK Whirlpool - Author.

Benčík patří dlouhá léta k domácí cyklistické špičce. Po angažmá v hradecké stáji jezdil v zahraničí, před nedávnem se vrátil znovu do Čech.

Návrat mu přinesl nejen cyklistický klid, ale také velké úspěchy. Naposledy před několika dny, kdy v Jindřichově Hradci poprvé v kariéře vyhrál domácí šampionát v závodě jednotlivců s hromadným startem.

"Prakticky každý domácí mistrák jsem patřil k favoritům, snad nikdy jsem neskončil hůře než desátý, ale kýžený titul jsem získal až na sklonku kariéry. Jsem strašně šťastný. Teď již mohu s cyklistikou snad skončit," říká novoborský rodák, jenž si v Pekingu zazávodí společně s Romanem Kreuzigerem, jedním z největších talentů nejen české, ale i světové cyklistiky.

Benčík se do Číny vydal už v pondělí a domů se vrátí až po olympijském závodě. Od pátku tam totiž nejprve pojede již dříve plánovaný etapový závod a pak se tam bude připravovat na vyvrcholení své cyklistické kariéry.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa