Alberto Contador

Alberto Contador | foto: AP

Contador vjede do boje s Kreuzigerem ve formě a s dvěma triumfy v kapse

  • 19
Zbývají necelé tři týdny do chvíle, kdy se Alberto Contador postaví na start první etapy Gira d´Italia. K první účasti v růžových etapách od roku 2008, kdy slavil celkové vítězství. Má být favoritem, má získat druhý titul a šestý triumf v Grand Tour. Jenže zatím bojuje hlavně se zdravím.

Španělský cyklista se v polovině února vrátil z dočasného dopingového trestu a víc než kdy předtím brousí formu v závodech. Jel jich pět, dva vyhrál. A teď tvrdí: "Mám dobré pocity."

Kolem Algarve (16. 20. února): Den před startem dostal od španělského cyklistického svazu zelenou: Nedopoval jsi, můžeš závodit. Nadšeně navlékl dres nového zaměstnavatele a v pětidenním testu skončil čtvrtý.

"Dobrý výkon na to, že šlo o první závod," chválil se. "V novinách jsem si přečetl, že jsem byl mimo závody 205 dnů. To je příliš dlouhá doba."

Kolem Murcie (4. 6. března): V první etapě skončil sekundu za vítězem, druhou už vyhrál a šel do čela. Třídenní podnik zakončil vítězstvím v časovce a celkovým triumfem - jeho prvním od pozitivního nálezu během loňské Tour.

"Jsem nepopsatelně šťastný," prohlásil. "Je to důkaz, že příprava proběhla bez chyb."

Kolem Katalánska (21. - 27. března): Dva týdny po prvním vítězství sezony přidal druhé. Sedmidenní závod obsahoval jen dvě horské etapy, ale Contador musel o vavříny přesto bojovat.

"Poslední čtyři dny byly rovinaté, ale neustále jsem musel reagovat na nějaké útoky. Byl to super způsob, jak budovat formu na Giro," tvrdil.

Kolem Kastílie a Leonu (13. - 17. dubna): Vyhrál etapu, ale nakonec skončil až 24. v hodnocení, stejně ho výkon v pětidenním prověrce potěšil.

"Dobré pocity," uznal Contador. "Vyhrál jsem časovku, která byla dobrým testem pro hlavní cíle sezony."

Valonský šíp (20. dubna): Contador přípravu na Giro zakončil jednorázovkou v Belgii a nebyl daleko od vítězného Gilberta. Jenže v dvousetkilometrovém závodě bojoval s nachlazením a chřipkou.

"Uzdravuju se," přiznal Španěl. Navzdory nemoci směřuje do první Grand Tour, která startuje je 7. května, ve výborné pozici.