Alberto Contador

Alberto Contador | foto: Reuters

Ovládnout Giro i Tour, sní teď Contador nabuzený sebevědomím

  • 6
Osmnáct dnů klidu a zase do práce, řekl si Alberto Contador. Než aby šetřil unavené nohy po vítězném Giru, španělský cyklistický pistolník zase pádil do hor a znovu za triumfem. A po čtyřech dnech dřiny v závodě Route du Sud poslouchal ovace pro šampiona. "Potěšující, toužím totiž ovládnout každý závod,“ řekl pak.

Za jeho vítězným tažením však bylo víc než jen osobní satisfakce, bylo to varování soupeřům, že „růžovým“ vítězstvím z Itálie apetit nenasytil. Že hlavní sen je dál, v Paříži, pod Vítězným obloukem. „Cílem zůstává Tour,“ zopakoval kapitán kapitán stáje Tinkoff-Saxo, který letos myslí na vítězný double Giro–Tour.

Žádný z cyklistů od dob Marka Pantaniho v roce 1998 nedokázal získat oba závody v jedné sezoně, byť Contador už blízko byl. V roce 2011 vyhrál Giro a pak skončil pátý v Paříži. „Dokázat to může jedině on,“ myslí si Cadel Evans, australský vítěz Tour 2011. „Ale nebudu překvapený, pokud v polovině odpadne.“

Vždyť Contador má ze čtveřice hlavních favoritů bezkonkurenčně nejvíc závodních dnů: 44. Nibali s Quintanou 35 a Froome 27. „A právě to mu ve třetím týdnu může pomoct,“ varuje Evans. Navíc žádný z tria vyzyvatelů letos neabsolvoval třítýdenní bitvu, v níž Contador nechal tolik sil.

Jak si vedli favorité Tour?

Alberto Contador: Vyhrál Giro a myslí teď i na žlutý dres z Tour. Kromě vrchařských kvalit, které potvrdil o víkendu na Route du Sud, má ze všech favoritů snad nejsilnější psychiku.
Chris Froome: Stejně jako Španěl loni vypadl z Tour vinou zranění, ale forma je zpět – Brit vyhrál etapy Ruta del Sol i závěrečný test Dauphiné.
Nairo Quintana: Kolumbijec ovládl Tirreno, pak se na 6 týdnů „ztratil“ doma v Andách, kde hltal vrchařské kilometry.
Vincenzo Nibali: Ital sice poslední vítězství slavil loni na Tour, ale hory na Dauphiné předvedly sicilského žraloka lačného po obhajobě žlutého dresu.

Jenže Španělova příprava na Tour má smysluplný harmonogram. A zatímco jeho soupeři bojovali na výsluní, on si vybral pro poslední zahřátí svalů menší podnik, který mu po Giru umožnil delší regeneraci, než jakou by si mohl dovolit, pokud by vyrazil do Švýcarska nebo na Dauphiné jako Brit Froome a Ital Nibali.

Volba se osvědčila, protože v královské etapě na Port de Bales zase šlapal starý Contador, aktivní a dravý. Kolumbijec Quintana, čtvrtý do party pro Tour, se na nejtěžší kopec drápal po jeho boku a zas a znovu čelil atakům španělského „divočáka“. „Pojeď, pomůžeme si,“ vyzýval Contador Kolumbijce, ale ten jen pasivně odrážel nápor. Naštvaný Contador pak ještě naposledy nastoupil, Quintanovi o pár metrů ujel.

„A se zaťatými zuby jsem náskok udržel až do cíle.“

O 13 sekund vyhrál etapu, o 17 sekund před Quintanou celý závod a znovu demonstroval, že forma z Gira drží. „Každé vítězství je důležité a podpoří vaši morálku, ale toto jednomnoho neznamená,“ říkal Contador přesto. To hlavní vítězství bude, pokud mu pohoda vydrží až do startu Tour v Utrechtu 4. července. Nebo až na Champs-Élysées, kde by tak rád stál ve žlutém dresu.

„Budu se dál soustředit na přípravu, abych na startu byl v co nejlepší možné formě,“ slíbil Contador dva týdny před Tour. Kdo v ní zvítězí, ukážou až tři francouzské týdny, ale výsledky i prohlášení mužů velké čtyřky dokládají, že všichni jsou ve formě. Přesto Evans ve svém tipu na muže, který bojuje o zápis do historie, zapomněl. „Kdo bude na pódiu? Nibali, Quintana a Froome. Ale v jakém pořadí, to neřeknu.“


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa