mistr republiky v silniční cyklistice Petr Benčík

mistr republiky v silniční cyklistice Petr Benčík | foto: Patrik Pátek

Čeští cyklisté na mistrovství světa: prosadí se zkušenost, nebo mládí?

  • 0
Cyklisté hradecké stáje PSK Whirlpool Author Petr Benčík a Leopold König vyrazili na mistrovství světa, v Austrálii v neděli pojedou závod kategorie elite. Oba mají za sebou letos několik závodů a důkladný trénink.

Oba cyklisté se společně postaví na start nedělního závodu jednotlivců. Čtyřiatřicetiletý Benčík do australského Melbourne, kde šampionát dnes začne časovkou mužů kategorie do 23 let, vyrazil jako letošní domácí šampion, o dvanáct let mladší König jako talent, jenž za sebou má vydařenou sezonu.

Oba budou v nedělním závodě jedinými zástupci české cyklistiky v pelotonu, který si to rozdá o titul mistra světa. V Melbourne je čeká závod dlouhý 262 kilometrů, tedy jen o šest kilometrů kratší, než absolvovali v sobotu, dva dny před odletem, na trati české klasiky mezi Prahou a Karlovými Vary.

Tam se více dařilo Königovi, který do cíle dorazil třetí, jen pár okamžiků za vítězem. Přestože borec hradecké stáje v cíli litoval, že nedosáhl vítězství, byl spokojený. "Týden před mistrovství světa jet takový závod na dvě stě sedmdesát kilometrů, je super. Myslím si, že v přípravě mě nic nezasáhlo, žádná nemoc, všechno se daří," chválil si krátce před pondělním odletem.

Benčík do cíle dorazil jen s půlminutovým zpožděním na vítěze a stačilo mu to na 10. místo. "Mohlo to být lepší, škoda že to Königovi nevyšlo," uvedl zkušený borec.

Oba jezdci trénovali na závodě v Bulharsku

Oba v rámci přípravy shodně absolvovali náročný etapový závod Okolo Bulharska, kde pro svého stájového kolegu Tomáše Bucháčeka dlouho úspěšně hájili žlutý trikot lídra závodu. Bucháček o něj přišel až v předposlední etapě.

"Ideální příprava před mistrovstvím světa je většinou Vuelta, takže já jsem teď jel vlastně takovou menší Vueltu. Pro mě to bylo nějakých dva a půl tisíce závodních kilometrů, lepší přípravu jsem mít asi nemohl," poznamenal König, "navíc se mi povedlo zajet slušné výsledky." Dvaadvacetiletý jezdec v Bulharsku jednu etapu vyhrál a v dalších byl na druhém a třetím místě.

König do Melbourne vyrazil se zkušenostmi ze závodů mistrovství světa do 23 let. Nyní pojede poprvé v elitní kategorii. "Nevím, co od toho mám čekat. Trať jsem neviděl, i když jsem slyšel, že je těžká se dvěma kopci na okruhu. Nevím, jaké si mám představit cíle, uvidíme na místě," nechal se slyšet.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa