MISTR. Cyklokrosař Zdeněk Štybar obhájil v Hlinsku titul mistra ČR.

MISTR. Cyklokrosař Zdeněk Štybar obhájil v Hlinsku titul mistra ČR. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Český šampionát cyklokrosařů ovládl uzdravený Štybar. Popáté v historii

  • 2
Ještě před třemi týdny koukal na cyklokrosové závody jen v televizi, bolavé koleno nechtělo Zdeňka Štybara pustit na trať. Teď už je úřadující mistr světa fit a znovu suverénní - v Hlinsku ovládl republikový šampionát. Popáté v historii.

Největší favorit šampionátu Štybar ujel na sněhem zasypané a zmrzlé trati téměř o minutu Martinu Zlámalíkovi, třetí byl biker Jaroslav Kulhavý.

"Chtěl jsem jet od začátku rychlejší tempo, abych mohl jet maximálně ve dvou, třech lidech a pak už jsem si závod hodně kontroloval," řekl vítěz pro server mtbs.

Štybar, jedoucí v duhovém trikotu, unikl soupeřům hned v úvodním kole a suverénním výkonem je odsoudil pouze k boji o druhou pozici.

Tu na náročné trati dlouho držel vicemistr světa z cross country na horských kolech Kulhavý, v den svých 26. narozenin však nakonec neodolal Zlámalíkovu zrychlení a na stříbro nedosáhl.

"Ze začátku mi dýchal mi na záda Kulhavý, ale pak už jsem jel zbytek závodu sám," popisoval Štybar. "V neděli odlétám potrénovat na Mallorku. Poslední tři týdny byly pro mne velmi těžké jak po psychické, tak i fyzické stránce."

Na jubilejním 60. mistrovství ČR byl ve hře nejen republikový titul, ale také nominace na světový šampionát v německém St. Wendelu a celkové prvenství v tuzemské pohárové sérii Toi Toi Cup. To si po těsném souboji nakonec odnesl David Kášek, jemuž v Hlinsku stačilo páté místo.

Štybar pátým triumfem vyrovnal bilanci Petra Dlaska, který dnes dojel čtvrtý. Nejúspěšnějším jezdcem v historii je Radomír Šimůnek starší, který domácí šampionát vyhrál sedmkrát.

výsledky

Mistrovství ČR a závěrečný závod Českého poháru v cyklokrosu v Hlinsku: 1. Štybar (Telenet Fidea) 1:04:45, 2. Zlámalík (Sunweb Revor) -52, 3. Kulhavý (Specialized Factory) -1:19, 4. Dlask (Telenet Fidea) -2:04, 5. Kášek (Budvar Tábor) -2:16, 6. Kyzivát (Johnson Controls Mladá Boleslav) -2:29, 7. Paprstka (Remerx Kolín) -2:47, 8. Hník (Telenet Fidea) -3:22, 9. Bambula (Budvar Tábor) -3:23, 10. Petruš (KC Hlinsko) -3:33.

Konečné pořadí Českého poháru - Toi Toi Cupu: 1. Kášek 295 bodů, 2. Kyzivát 283, 3. Bambula 268, 4. Štybar 240, 5. Dlask 193, 6. Kulhavý 190.

Týmy: 1. Budvar Tábor 830, 2. Telenet Fidea 565, 3. Johnson Controls Mladá Boleslav 521, 4. KC Kooperativa Jablonec nad Nisou 345, 5. Scott Kolín 292, 6. Max Cursor 272.

,