MISTR SVĚTA. Britský cyklista Mark Cavendish se raduje poté, co ovládl závěrečný spurt závodu s hromadným startem na světovém šampionátu v Dánsku. | foto: Reuters

Cavendish triumfoval na cyklistickém MS v závodě s hromadným startem

  • 20
Britský cyklista Mark Cavendish vyhrál na světovém šampionátu v Kodani závod s hromadným startem. Ve spurtu předčil druhého Australana Matthewa Gosse. Bronz získal Němec André Greipel. Ten byl jen o milimetry lepší než čtvrtý Cancellara. Jejich souboj musela posoudit až cílová fotografie.

Čeští reprezentanti Jan Bárta a Petr Benčík  se zapletli do hromadného pádu a závod nedokončili.  Roman Kreuziger na šampionátu chybí kvůli zraněné ruce.

Na 266 kilometrů dlouhé trati pustil v úvodu peloton do úniku sedmičku jezdců, jejíž náskok byl po první třetině závodu až osm minut, ale poté již nenarůstal.

Krátce po odjetí druhé třetiny se k uprchlíkům dokázalo dostat další kvarteto jezdců a před metou 200 kilometrů vývojem závodu zamíchal hromadný pád, v němž se ocitl vedle Čechů například také norský obhájce loňského prvenství Thor Hushovd.

Čtyři z celkem 17 kol před cílem měli uprchlíci před hlavní části pelotonu náskok už jen minutu a půl, takže bylo zřejmé, že svoji snahu k úspěšnému závěru nedovedou. Startovní pole je také před posledním kolem pohltilo a vše spělo k rozuzlení až v úplném finiši.

V něm si špici pelotonu pohlídali Britové a Cavendish jako hlavní favorit mohl napodobit Toma Simpsona, který se v roce 1965 v San Sebastianu stal dosud posledním britským vítězem závodu s hromadným startem.

"Po dlouhé jsem dalším Britem, který to dokázal, nemohu tomu vůbec uvěřit," řekl Cavendish v rozhovoru pro televizní stanici Eurosport.

Připustil, že cítil velkou příležitost vyhrát. "O této trati vím už tři roky a věděl jsem, že tohle MS je moje šance, že se na něj můžu soustředit," uvedl Cavendish a už vyhlížel úspěch na domácí půdě při olympijských hrách v Londýně. "Olympiáda bude podobná a já doufám, že to bude mít i stejný scénář," dodal.

Nezapomněl na týmové kolegy, kteří mu k triumfu výrazně pomohli. "Musím před nimi smeknout.Oceňuji, že takhle na konci sezony pro mě celá ta britská parta pracovala. Snažili jsme se nepanikařit a držet se celý závod pohromadě," prohlásil šestadvacetiletý šampion.

Jeden z dalších favoritů Cancellara naopak musel zažil další velké zklamání.. Po nepovedené časovce, v níž sice získal bronz, ale kvůli velké chybě krátce před cílem přišel o stříbro, dnes čtyřnásobný šampion v jízdě proti chronometru skončil o milimetry čtvrtý.

Slovenská naděje Peter Sagan nakonec do boje o medaile nepromluvil a obsadil 12. místo. Sedmnáctý skončil lídr žebříčku UCI Philippe Gilbert z Belgie.

MS v silniční cyklistice v Kodani

Závod s hromadným startem

Muži - elite (266 km): 1. Cavendish (Brit.) 5:40:27, 2. Goss (Austr.), 3. Greipel (Něm.) 4. Cancellara (Švýc.), 5. Roelandts (Belg.), 6. Feillu (Fr.), 7. Božič (Slovin.), 8. Boasson Hagen (Nor.), 9. Freire (Šp.), 10. Farrar (USA) všichni stejný čas, ...Bárta a Benčík (oba ČR) nedojeli.

,