Rohan Dennis ovládl úvodní časovku na závodě Kolem Švýcarska.

Rohan Dennis ovládl úvodní časovku na závodě Kolem Švýcarska. | foto: AP

Před časovkou na MS: šachy s kolem obhájce, pojede i Roglič a dva Češi

  • 16
V hotelu, který během mistrovství světa v cyklistice obývá australská reprezentace, panuje pořádný šrumec. Hlavní pozornost na sebe strhává Rohan Dennis. Před středeční obhajobou duhového dresu v časovce záhadný muž.

V pondělí se kolem 29letého šampiona v městě Harrogate vytvořila malá skupinka reportérů. Dennis, jenž překvapivě opustil letošní Tour de France bez konzultace s týmem, svolil k několika otázkám.

„Toužím obhájit titul v časovce,“ řekl Australan. „Myslím, že nejhůře z toho může být pódium.“

Ambiciózní slova od cyklisty, který dva měsíce nezávodil. Naposledy ve 12. etapě Tour sesedl z kola a bez vysvětlení třítýdenní klání vzdal. Jeho týmoví šéfové ze stáje Bahrain-Merida jen žasli. Vždyť další den měl Dennis bojovat v časovce o etapové prvenství.

Sám se dlouho k celé situaci nevyjádřil. Až těsně před odletem do Yorkshiru Dennis promluvil pro australská media. „Nebylo to plánované rozhodnutí. Během etapy se mi ale v hlavě honila celá řada myšlenek,“ vysvětloval.

„A když začnete pochybovat v hlavě, není to dobré pro vás ani celý tým,“ doplnil. Okamžitě po jeho šokujícím konci se vyrojily informace, že Dennis v týmu Bahrain-Merida není spokojený s časovkářským materiálem.

Reportéři webu cyclingnews.com si poté přímo v Yorkshiru všimli, že Dennis se o obhajobu titulu pokusí na jiném speciálu, než který fasuje od svého současného zaměstnavatele. 

V Anglii by s největší pravděpodobností měl ve středu šlapat na stejném modelu od značky BMC, na kterém si loni zajistil titul v Innsbrucku.

„To je vybavení australské federace,“ odpověděl stručně Dennis. „Sedí mi ze všech nejlépe.“ 

Favorit Roglič, černý kůň Kiryjenka

Zatímco pod Alpami časovkářský specialista soupeřil hlavně s Tomem Dumoulinem, v hrabství Yorkshire je okruh možných kandidátů na vítězství výrazně širší.

Mezi toho největšího se řadí Primož Roglič. Slovinec před dvěma týdny ovládl španělskou Vueltu a vynikající sezonu hodlá podtrhnout právě na mistrovství světa, kde loni chyběl kvůli zranění.

I proto bývalý skokan na lyžích figuruje v nominaci pro časovku i nedělní silniční závod. Daleko větší šanci na úspěch však má ve středečním klání. 

„Hlavním favoritem je pro mě Primož Roglič,“ řekl Bradley Wiggins, vítěz Tour 2012 a v současné chvíli expert Eurosportu.

Roglič letos absolvoval sedm časovek, hned čtyři vyhrál - z toho dvě na Giru a jednu na Vueltě.

Po úspěchu na světovém šampionátu prahne i Victor Campenaerts, současný rekordman v hodinovce. Podobně jako Dennis se i Belgičan od června chystá na vrchol roku v Anglii. Loni v Innsbrucku skončil od příští sezony nový parťák Romana Kreuzigera v týmu NTT (dříve Dimension Data) třetí.

„Trať se mi líbí. Je zajímavá pro fanoušky a doufám, že na ní předvedu podobný výkon jako loni,“ řekl evropský šampion v časovce z let 2017 a 2018.

„A klidně si dokážu představit, že na pódiu budou i tři Belgičané,“ přidal sebevědomě.

Promluvit do bitvy o duhový dres totiž touží i 19letý supertalent Remco Evenepoel, jenž na MS mezi seniory prožije premiéru. V srpnu se však v této disciplíně stal mistrem Evropy.

Tím dalším je poté Yves Lampaert, celkový vítěz nedávného závodu Okolo Slovenska. „Je ve skvělé formě a trať by mu měla náramně sedět,“ domýšlí Campenaerts.

Trasa z Northallertonu do Harrogate měří 54 kilometrů. A nabídne celou řadu krátkých a intenzivních stoupání. Tím nejtěžším bude zhruba v polovině 1100 metrů dlouhý výšlap s průměrným sklonem pěti procent.

Delší časovku žádný ze startujících letos neabsolvoval.

I proto Wiggins mezi favority neopomíjí zařadit i Vasila Kiryjenku z Běloruska, kterému podobně dlouhé jízdy proti času vyhovují. V roce 2015 ovládl MS na trati pouze o 500 metrů kratší. „Pro mě černý kůň závodu.“

Překvapit však mohou i Švýcar Küng nebo Američan Haga. 

České naděje o umístění mezi elitou poté ztělesňují Jan Bárta, loni v Innsbrucku 14., a Josef Černý, jenž letos v závěrečné časovce na Giru dojel šestý.

„Pro to, abychom dosáhli na medaili, se samozřejmě musí všechno sejít a klapnout do posledního detailu, můžeme ale minimálně ukázat, že patříme mezi špičku,“ řekl před startem český reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Středeční bitva časovkářů nabídne zcela jistě dramatické klání. 


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa