Lance Armstrong na startu 16. etapy Tour de France, kde o sobě konečně dal vědět - byl v úniku od startu až do cíle.

Lance Armstrong na startu 16. etapy Tour de France, kde o sobě konečně dal vědět - byl v úniku od startu až do cíle. | foto: AP

Bylo to těžší, než jsem čekal, uznal pokořený hrdina Armstrong

  • 40
Pau (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Odmítal soucit. No presents, žádné dárečky! říkal Lance Armstrong. A taky že žádné nedostal. Jede svoji poslední Tour de France. Nevydařenou, plnou pádů, bez výsledků. "Je ztracená," přiznal už dřív sedminásobný vítěz Tour. "Ale pokusíme se o úspěch v etapě," plánoval Armstrongův týmový manažer Johan Bryuneel.

V úterý měla americká legenda asi poslední šanci. A nevyužila ji. Šestnácté dějství závodu vedlo přes čtyři brutální pyrenejské kopce Peyresourde, Aspin, Tourmalet a Aubisque. Těžko si představit lepší oslavu sto let Pyrenejí v programu Tour.

Jenže Armstrong neměl na připíjení šampaňským chuť. Dojel na šestém místě. "Naděje tě vrátí do závodu," stálo na transparentu s Armstrongovou fotkou, kterou někdo vystavil ve výšlapu na Tourmalet. Jenže ani tohle povzbuzení nestačilo. "Bylo to těžší, než jsem čekal," uznal 38letý Armstrong.

REPORTÁŽ Z 16. ETAPY NAJDETE ZDE

Vítězem byl znovu domácí jezdec, už pošesté. Do Pau nejrychleji dorazil Pierrick Fedrigo. "Už je to dlouho, co jsem naposledy spurtoval," říkal Američan.

Král Lance se opravdu s Francií rozloučí na kolenou. Měl už obrovskou ztrátu, jeho nástup pod nejvyšším vrcholem dne nikoho nerozhodil. To je zase ten starý Armstrong, rozepnutý dres a lehkost v pedálech, zdálo se. Moc toužil, aby zase svoje jméno dostal do titulků.

Když v kopci zaútočil, soupeři trpěli. Když ujeli jemu, dokázal ztrátu dohnat. V posledních kilometrech před cílem se na kole protáhnul, chytal se za záda, pokukoval po ostatních členech vedoucí skupiny.

Pak přijel k týmovému vozu a radil se: Jak to mám udělat? Když se závodníci řítili cílovou rovinkou, Armstrong šel do boje taky, sto metrů před páskou ale svěsil nohy. Pochopil - vítězství na Tour de France už nikdy nezískám. "Asi tak za čtyři dny bude konec Lance Armstronga," prohlásil pak smířeně.

V průběžném pořadí ke změnám nedošlo, lídr Contador i druhý Schleck šlapali celý den vedle sebe, tentokrát bez útoků, beze slova. Možná i s klidnější atmosférou poté, co se Španěl Lucemburčanovi omluvil za to, jak ho ze žlutého dresu předchozí den svlékl.

K posunu pořadím nedošlo ani u Romana Kreuzigera, i když zaútočil už v prvním stoupání a přes první dva kopce upaloval mezi uprchlíky. Posbíral tak jen 22 bodů za vrchařské prémie a dál zůstává na 11. místě.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa