Biker vyráží na ´Závod krokodýlů´

Brno, Holešov - Crocodile Trophy. Ale nemylte se, závodit nebudou krokodýli, nýbrž šílenci na horských kolech. Nejtěžší etapový maraton bikerů odstartoval včera v Austrálii. Název není náhodný. "Krokodýly jsme vloni nepotkali, ale jsou tam," ujišťuje jezdec brněnského Favoritu Radek Šíbl.

Ten se před rokem vypravil na odvážnou pouť ve dvojici s Ondřejem Fojtíkem. Šíbl skončil pátý, Fojtík dokonce druhý. Ale zatímco jeho parťák se letos do Austrálie nevrátí, Šíbl neodolal.

"Touha vylepšit loňské umístění byla silnější," přiznal. "Zatímco loni mi všichni kamarádi říkali, že jsem cvok, letos z toho byli rodiče i přítelkyně nadšeni."

Vyrazit na opačnou stranu zeměkoule, není levná záležitost. "Startovné je dva tisíce Eur (60 tisíc korun - pozn. aut.), letenky se dají sehnat za pětačtyřicet tisíc korun," vypočítává náklady Šíbl. "Ani kdybych vyhrál všechny etapy a celý závod, nepokryje to startovné."

Jezdec z Holešova u Zlína letos vyhrál maraton v italských horách Ironbike, s výjezdem na závod krokodýlů už příliš nepočítal.

"V srpnu jsem věděl, že bych tam hodně chtěl jet. Domlouval jsem se se závodníky od nás, o kterých jsem věděl, že by do toho šli, ale nakonec jsem na to zůstal sám. Čeština mi asi bude chybět," přiznává Šíbl.

Sám a do nejtěžšího závodu na světě? "V tom problém nebude. Věřím, že to zvládnu,"tvrdí Šíbl. "Spí se ve stanech, koupe někdy ve sprchách, většinou v polovyschlých řekách. Je to zvláštní, ale opravdu se na to těším."

Takže hrozit budou pouze krokodýli. "Vloni vylovili čtyřmetrového z tůně, přes kterou jsme měli za chvíli jet. Proto nám řeknou, na kterém brodu je nebezpečí, ale pak je to už pouze na nás,"vypráví Šíbl.

"Loni jsem pořád slyšel: musíte jet opatrně. Když jsem se organizátorů ptal, jak se jede opatrně přes brod, kde je cedule varující před krokodýly, pokrčili rameny. Prý útočí vždy na menšího, v tom mám výhodu," přidává vytáhlý čtyřiadvacetiletý mladík.

Z propozic k závodu však už zmizela poučka o startovném, v němž je zahrnut převoz v rakvi do Evropy. Přesto... "Ale ani ztratit se není kde. Jede se 80 kilometrů rovně, odbočit není kde, pak se zabočí vpravo, kde stojí jeep pořadatelů a pak 75 kilometrů rovně až do cíle. Z toho strach nemám," tvrdí Šíbl.

Ovšem celkem 13 etap - z toho 1 časovka, přičemž jednotlivé etapy budou mít 100 až 160 kilometrů, tedy celkem 1350 kilometrů - to vyžaduje speciální přípravu.

"Člověk si musí zvyknout jet rychle i dlouho. Takže jsem třeba po maratonském mistráku jel 80 kilometrů domů na kole. Na horko se zvyknout nedá, ale už se na něj těším, sebou beru jen oblečení na kolo, dvě trička a kraťasy," popisuje Šíbl.

"Jinak sebou musím vzít zásobu duší, defektů bude dost, a pořádnou lékárnu. A taky infuze, osmihodinové etapy se bez nich přežít ve zdraví nedají."

Průběžné pořadí můžete sledovat na oficiální adrese závodu: www.crocodiletrophy.com, pravidelné informace v češtině pak na cyklistickém serveru www.bikezone.cz.