Mikel Astarloza

Mikel Astarloza | foto: Reuters

Astarloza, jedenáctý muž letošní Tour, má pozitivní test na EPO

  • 42
Na letošní slavné Tour de France závodil dopující cyklista. Španěl Mikel Astarloza, jenž obsadil jedenácté místo, měl pár dní před startem pozitivní doping test na EPO.

"Mezinárodní cyklistická unie oznámila španělskému jezdci Mikelu Astarlozovi, že ho dočasně suspendovala. Rozhodnutí padlo na základě zprávy z laboratoře v Madridu, akreditované u WADA, která našla v Astarlozově vzorku moči nežádoucí přítomnost EPO," stojí v prohlášení UCI.

Pokud by podezření z užívání krevního dopingu EPO potvrdila i analýza vzorku B, hrozí jezdci stáje Euskaltel Euskadi dvouletý zákaz činnosti.

Podle vyjádření Astarlozovy stáje se však jezdec považuje za nevinného a ani týmové testy nic neodhalily.

"Vnitrotýmový testovací systém neukázal žádné anomálie. I Mikel říká, že je naprosto nevinný, takže dokud to nebude oficiálně potvrzené, má naší plnou podporu," uvedl šéf stáje Igor González de Galdeano, který se nyní s týmem chystá na start Clásica v San
Sebastianu. Tam bude startovat i český jezdec Roman Kreuziger. "Je to pro nás velká rána, ale závodu se zúčastníme, jak jsme plánovali," dodal.

Devětadvacetiletý Španěl skončil na letošní Tour de France v celkovém pořadí na jedenáctém místě se ztrátou 28 vteřin na českého jezdce Romana Kreuzigra, který dojel devátý. Astarloza navíc vyhrál 16. etapu.

,