Armstronga čeká v horách tvrdý boj

Lorient - Americký cyklista Lance Armstrong bude muset v letošním ročníku Tour pravděpodobně bojovat o zisk celkového vítězství více než kdy jindy. Jeho přemožitel z pondělní časovky Santiago Botero je totiž skvělý i v kopcích, v roce 2000 dokonce na Tour získal puntíkovaný trikot pro nejlepšího vrchaře. "Na horské etapy v Pyrenejích se těším, stát se může cokoliv," uvedl v rozhovoru pro agenturu Reuters Kolumbijec, který se sedm měsíců připravoval v domácím vysokohorském prostředí.

"Příprava byla skvělá a myslím si, že jsem na Tour přijel ve výborné formě," dodal
Závodník stáje Kelme je v celkové klasifikaci na pátém místě se ztrátou necelé minuty a půl na Armstronga, jeho útok na nejvyšší pozice tedy rozhodně není vyloučen. Na rozdíl od let 1999 a 2001 totiž americký cyklista nevyhrál časovku před vjezdemdo hor, kam se peloton vydá ve čtvrtek.

"Pochopitelně jsem chtěl do Pyrenejí přijet ve žlutém trikotu, který bych pak mohl jen hájit a nemusel ho tvrdě získávat," připustil Armstrong v pondělním vydání francouzského deníku L'Equipe.  Největšího favorita může navíc potrápit i vedoucí muž průběžné klasifikace Španěl Igor Gonzalez Galdeano. Ani cyklista, na kterého Armstrong ztrácí 25 vteřin, totiž není špatným vrchařem.

Na loňské Tour skončil v celkové klasifikaci pátý a také letos se zdá, že má dostatek sil na to, ve špičkové formě absolvovat celý třítýdenní závod.  V úterý mají cyklisté na Tour volný den, během něhož se přesouvají na jihozápad Francie do Bordeaux. Po středeční etapě z Bazas do Pau se dostanou na úpatí Pyrenejí, kde ve čtvrtekodstartuje první ze šesti horských etap.

Právě v nich se s největší pravděpodobností rozhodne o tom, zda bude na Tour pokračovat vláda Lance Armstronga, nebo se bude z celkového triumfu radovat někdo jiný.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa