Německý cyklista Niklas Arndt (vpravo) vítězí ve třetí etapě Critérium du...

Německý cyklista Niklas Arndt (vpravo) vítězí ve třetí etapě Critérium du Dauphiné. | foto: Profimedia.cz

Spurt ve třetí etapě Dauphiné ovládl Arndt, z Čechů byl nejlepší Štybar

  • 0
Po pondělní explozivní horské etapě došlo ve třetím dějství závodu Dauphiné k relativnímu zklidnění a k hromadnému spurtu, který pro sebe nerozhodl favorizovaný domácí Démare, ale německý rychlík Niklas Arndt z týmu Giant-Shimano. Z Čechů dojel na 18. místě Zdeněk Štybar, celkově nadále vede Chris Froome a Leopold König zůstává třináctý.

Celkem 194 kilometrů z Ambertu do Le Teil se v úvodních dvou třetinách trati řádně vlnilo, naopak poslední pasáž etapy už byla především rovinatá. Teplota šplhala k 35 stupňům, naopak průměrná rychlost zprvu klesala na 32 km/h. V úniku ujíždělo trio Kadri (AG2R), Berhane (Europcar) a Benedetti (NetApp), ti však byli dostiženi už 23 kilometrů před cílem.

V čele pelotonu dlouho kontrolovala dění parta v dresech týmu Sky, chvilku dokonce "tahal" tempo i Chris Froome, čímž vyvolal úsměv svých kolegů. Pád na úzkých silničkách s rozehřátým asfaltem srazil v zadní části "balíku" k zemi okolo deseti jezdců, mezi nimi i Jana Bártu v dresu českého mistra. Po minutě se však dočkal mechanické pomoci a opět si peloton dojel. Mnohem hůře dopadl Giacomo Nizzolo, italský spurtér v barvách Treku. S bolestivou grimasou seděl na zemi, načež naznačil, že ze závodu odstupuje.

O útok se v závěru etapy pokusila osmička cyklistů v popředí s nezmarem Jensem Voigtem, potom i osamocený Lieuwe Westra z Astany, ale vše vyvrcholilo hromadným spurtem. Do popředí se tlačily stáje Orica i Omega, naopak mnohými experty favorizovaný Arnaud Demáre z FdJ zůstal zavřený.

Poslední akt posléze patřil spurtérům týmů Giant-Shimano a Lotto. Nejprve se zdálo, že to byl Kris Boeckmans z Lotta, kdo proťal pásku první, ale cílová fotografie přiřkla triumf Niklasi Arndtovi z Giantu.

Zdeněk Štybar, pracující v koncovce pro svého spurtéra Meersmanna, dokončil etapu osmnáctý a bez ztráty přijelo v hlavním poli rovněž české trio ve službách NetAppu, tedy König, Bárta a Paďour.

Středeční koncovka už bude pravděpodobně úplně jiná, jelikož v závěru etapy do Gapu čeká z Tour de France dobře známý Col de Manse.

Cyklistický závod Critérium du Dauphiné - 3. etapa

(194 km)

1. Arndt (Něm./Giant) 5:30:03, 2. Boeckmans (Belg./Lotto), 3. Van Rensburg (JAR/Giant), 4. Martinez (Fr./Europcar), 5. Cimolai (It./Lampre), 6. Keukeleire (Belg./Orica), ...18. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick Step), 50. Paďour, 60. König, 70. Bárta (všichni ČR/NetApp) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 10:07:47, 2. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -12, 3. Kelderman (Niz./Belkin) -21, 4. Talansky (USA/Garmin) -33, 5. Van den Broeck (Belg./Lotto) -35, 6. Nibali (It./Astana) -50, ...13. König -1:44, 71. Bárta -11:37, 83. Paďour -12:17, 107. Štybar -15:01.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa