Ruska Kristina Rezcovová střílí během sing mix štafety v Oberhofu.

Ruska Kristina Rezcovová střílí během sing mix štafety v Oberhofu. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Biatlon vyloučil ruský a běloruský svaz. Dokud se nezmění okolnosti

  • 5
Mezinárodní biatlonová unie IBU kvůli invazi na Ukrajinu vyloučila Rusko a Bělorusko. Informovala o tom na svém webu s tím, že o členství obou svazů bude znovu jednat nejpozději v září.

Unie už začátkem března vyloučila ruské a běloruské reprezentanty ze závodů a nyní sáhla i k suspendaci národních svazů. „Obě federace porušily humanitární závazky vyplývající z členství v IBU a poškodily pověst biatlonu,“ uvedla.

„Invaze na Ukrajinu navíc zastavila sport i všechny aktivity ukrajinského svazu, proto by nebylo spravedlivé, aby federace ze zemí agresorů užívaly všech výsad členství v IBU,“ přidala unie.

O dalším osudu ruského a běloruského svazu podle IBU rozhodne vývoj války na Ukrajině. „Pokud by se okolnosti změnily, rozhodnutí přehodnotíme. Pokud nebude suspendace zrušena dříve, budeme se jí zabývat na kongresu 15. až 19. září,“ dodala.

Nová sezona Světového poháru odstartuje v listopadu. 

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)