Norská biatlonistka Tiril Eckhoffová ve sprintu Světového poháru v Oslu.

Norská biatlonistka Tiril Eckhoffová ve sprintu Světového poháru v Oslu. | foto: AP

Norská biatlonistka Eckhoffová ukončila kariéru. Sezonu vynechala kvůli covidu

  • 5
Dvojnásobná olympijská vítězka a desetinásobná mistryně světa Norka Tiril Eckhoffová je další elitní biatlonistkou, která se loučí s profesionální kariérou. Dvaatřicetiletá závodnice vynechala kvůli následkům covidu celou aktuální sezonu a o svém rozhodnutí skončit dnes informovala na instagramu. Vedle úspěchů na vrcholných akcích ovládla v sezoně 2020/21 také celkové hodnocení Světového poháru.

Eckhoffová se připojila ke krajance Marte Olsbuové Röiselandové, Němce Denise Herrmannové či Francouzce Anais Chevalierové-Bouchetové, které v minulých dnech před závěrečným soutěžním víkendem SP v Oslu oznámily, že po sezoně se závoděním také skončí.

„Biatlon byl téměř odjakživa součástí mého života a je zvláštní si představit život bez něj,“ uvedla Eckhoffová na webu Norského biatlonového svazu. „Poslední rok jsem byla trochu stranou, takže mi to připadá jako přirozený vývoj a rozhodnutí. Je to zvláštní a trochu smutné. Svým způsobem je to ale také krásné,“ doplnila.

Eckhoffovou dál pronásleduje stín covidu, uvažuje o konci kariéry

Eckhoffová připustila konec kariéry už v únorovém rozhovoru pro norskou televizi NRK. Po prodělaném koronaviru se na rozdíl od Olsbuové Röiselandové nedokázala v této sezoně vrátit do závodní stopy. Nejvíce ji trápily potíže se spánkem a je pod dohledem lékařských specialistů.

Vedle dvou olympijských triumfů ze smíšených štafet získala Eckhoffová „pod pěti kruhy“ také tři stříbra a tři bronzy. Z celkových deseti zlatých medailí na mistrovství světa získala tři v individuálních závodech. Dohromady má ze světových šampionátů patnáct cenných kovů.

Tiril Eckhoffová operuje s puškou na střelnici během stíhacího závodu v Kontiolahti.

Naposledy se Eckhoffová představila v závodech vloni doma v Oslu, kde vyhrála sprint a stíhací závod. „Tehdy jsem ještě nevěděla, že to budou moje poslední biatlonové výhry. Mým plánem bylo pokračovat dál. Když teď ale odcházím, říkám si, že jsem to zakončila dvěma triumfy před fantastickým publikem, přáteli a mou rodinou. Konec mě mrzí, ale zároveň vím, že je to správné rozhodnutí. Jsem hrdá na to, čeho jsem dosáhla, a vždy budu na svou kariéru vzpomínat s úsměvem,“ dodala Eckhoffová.

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)