PARÁDNÍ START DO SEZONY. Smíšená štafeta českých biatlonistů vyhrála závod v Östersundu. | foto: Reuters

Skvělý vstup biatlonistů: smíšená štafeta vyhrála v Östersundu

  • 106
Parádní vstup do sezony mají za sebou čeští biatlonisté. Čtveřice Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Zdeněk Vítek a Ondřej Moravec vyhrála závod Světového poháru, souboj smíšených štafet v Östersundu ovládla před Norskem a Ukrajinou.

České kvarteto navázalo ve švédském středisku na svůj úspěch z minulého roku - i v loňské sezoně zahajovali biatlonisté sezonu "na bedně". Ze třetí příčky se tehdy radovalo kvarteto Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec. 

Letos nastoupili Češi v lehce pozměněné sestavě, Šlesingra, který byl nedávno nemocný, nahradil Vítek. A s ním Češi vystoupili na nejvyšší stupínek. "Je to o něco lepší výsledek než loni," žertoval v rozhovoru pro Českou televizi reprezentační trenér Ondřej Rybář. "Perfektní start do sezony."

Skvělé ženy, pevné nervy mužů

Skvěle začaly štafetu ženy. Veronika Vítková se rozjela razantně, hned po startu vyrazila do čela závodu, v němž se objevila i ve druhém okruhu. Už první start sezony ukázal: čtyřiadvacetileté biatlonistce evidentně prospěla změna způsobu střelby, ke které se odhodlala před olympijskou sezonou. 

V nepříjemném nárazovém větru musela sice v obou položkách jednou dobíjet, když pokaždé minula poslední ránu, ale díky výbornému běžeckému výkonu vyslala Gabrielu Soukalovou na druhý úsek z druhé pozice za kvartetem Francie.

Kometa loňské sezony Soukalová sice začala nepřesným výstřelem - jenže pak už vítězka čtyř loňských závodů SP nezaváhala. Vestoje ji nerozhodily ani poryvy větru a druhou střeleckou položku bezchybně vybílila. 

Po ženské části štafety si Češi mohli mnout ruce: černá kombinéza s barevným vzorem jela na druhé pozici.

Z ní vyrazil Zdeněk Vítek, 36letý veterán českého týmu dostal v nominaci přednost před Jaroslavem Soukupem na základě lepších výsledků z posledních testů v uplynulém týdnu. Hned vleže Vítek potvrdil skvělou formu: rychlopalbou sestřelil všech pět terčů. 

Vestoje se nevyhnul dvěma zaváháním, navíc dlouho čekal s poslední ránou - ale druhou pozici před štafetami Norska a Německa s přehledem uhájil.

Finišmen Ondřej Moravec musel vleže také jednou opravovat, ale dlouhé čekání se mu v těžkých podmínkách vyplatilo. Nor Tarjei Bö sice snížil ztrátu na českou štafetu a ze třetí příčky se snažil dotírat na Moravce, jenže 29letý český biatlonista si s přehledem udržel několikavteřinový náskok. 

A na poslední střelecké pozici vestoje přidal pevnou ruku. Jedno dobíjení zvládl bravurně a ze střelnice vyjel na první pozici před Böem! Do poslední položky vedoucí Francie se totiž propadla po chybách Martina Fourcada. Vítěz Světového poháru musel v závěru závodu na tři trestná kola.

A Moravec mohl finišovat s rukama nad hlavou... Až za ním dojeli Bö a Fourcade. Jenže na rozdíl od norského biatlonisty Francouz se svými kolegy na třetí stupínek nevystoupil, jury Francouze diskvalifikovala za nevystřelený Fourcadův náboj a třetí pozice připadla kvartetu Ukrajiny.

Úvodní závod SP v biatlonu v Östersundu

Smíšené štafety (2x6 km + 2x7,5 km):
1. ČR (Vítková, Soukalová, Vítek, Moravec) 1:17:05,6 (0 tr. okruhů/8 dobíjení),
2. Norsko (Bergerová, Solemdalová, Christiansen, T. Bö) -10,2 (1/12), 3. Ukrajina (Pidhrušná, Valj Semerenková, Semjonov, Deryzemlja) -1:11,2 (0/12), 4. Itálie -1:12,5 (2/11), 5. Francie -2:11,1 (3/5), 6. Rusko -3:03,3 (3/13).


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)