Česká biatlonistka Markéta Davidová během stíhacího závodu na slovinské...

Česká biatlonistka Markéta Davidová během stíhacího závodu na slovinské Pokljuce. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Davidová ve stíhačce uhájila páté místo. Zvítězila Elvira Öbergová

  • 76
Jedna chyba na úvodní střelbě zhatila útok Markéty Davidové na medailové umístění ve stíhacím závodě na 10 kilometrů. Nakonec uhájila na slovinské Pokljuce pátou pozici. O prvenství se nenechala připravit Švédka Elvira Öbergová, druhá doběhla Italka Dorothea Wiererová, třetí Francouzka Julia Simonová.

Ve sprintu si Davidová vyjela nadějné páté místo a výhodnou pozici na atak těch nejvyšších příček, jenže stíhací závod si zkomplikovala už na první střelecké položce, kde minula čtvrtý terč. Umístění v elitní pětce ale nakonec uhájila.

Stíhací závod žen na 10 km na Pokljuce

Podrobná reportáž

Po úvodním zaváhání už střílela jistě a postupně se vracela do boje o elitní pětku, když její soupeřky na poslední střelbě míjely terče, zdálo se, že se může porvat i o umístění na stupních vítězů.

Síly k závěrečnému náporu nenašla, přesto bez větších problémů uhájila páté místo. „Na trati to bylo hrozně těžké, jsem ráda, že jsem měla dobrou výchozí pozici ze sprintu a střílela jsem jen za jedna,“ hodnotila v cíli pro ČT Sport.

„Do šestky je to super, samozřejmě bych si přála, kdyby moje nohy byly živější, ale jsem spokojená,“ dodala.

Nejrychlejší střelba

1. Hauserová (Rak.) 1:31,9
2. Simonová (Fra.) 1:33,7
3. Zdoucová (Rak.) 1:35,3
4. Kalkenbergová (Nor.) 1:35,5
5. Knottenová (Nor.) 1:36,2

18. Jislová (ČR) 1:45,1
26. Voborníková (ČR) 1:50,0
33. Davidová (ČR) 1:52,2

Povedený závod zajela i Tereza Voborníková, která se posunula ze 30. na 21. pozici. „Takové závodění mě baví, jen ty čtyři nuly mi pořád unikají. Na střelnici jsem si to hlídala, protože už jsem cítila, že toho mám plné zuby,“ popisovala stíhačku, ve které na střelnici jednou zaváhala.

Zlepšení o dvě příčky zaznamenala Jessica Jislová, jež doběhla dvaatřicátá. „Jsem spokojená se střelbou, ale na trati to bylo dost veliké trápení. Zkusíme s tím do zítra něco udělat,“ hodnotila.

První příčku udržela Elvira Öbergová, která předvedla palbu bez zaváhání. Ani složení elitní pětice se nezměnilo. Druhé a třetí místo si vyměnily Wiererová a Simonová, která tentokrát na italskou kolegyni nestačila. Čtvrtá doběhla opět Slovenka Paulína Bátovská-Fialková.

Jak se vše odehrálo?

České trio. Do závodu zasáhly tři české reprezentantky. Nejlepší výchozí pozici měla Davidová, na trať vybíhala pátá (+0:29), po minutě ji následovala třicátá Voborníková (+1:31), a poté vyrazila Jislová s číslem 34 (+1:38). Stíhačku zahájila vítězka čtvrtečního sprintu Švédka Elvira Öbergová.

Blízko pódia. Pouhých deset sekund ztrácela Davidová na třetí Italku Wiererovou, celá elitní desítka se vměstnala do rozmezí 52 vteřin. V podobných rozestupech dojely závodnice i na úvodní střeleckou položku.

Nejrychlejší běh

1. Chauveauová (Fran.) 25:26,1
2. Herrmannová-Wicková (Něm.) +4,0
3. Bátovská-Fialková (Svk.) +16,7
4. Chevakuerová-Bouchetová (Fran.) +19,7
5. Tandrevoldová (Nor.) +20,1

12. Davidová (ČR) +34,6
30. Voborníková (ČR) +1:21,3
43. Jislová (ČR) +2:04,5

První chyba. Na střelnici přijížděla Davidová pátá se ztrátou 25,7 sekund na vedoucí Elviru Öbergovou. První tři rány trefily svůj cíl, čtvrtá nábojnice už nikoliv. Davidová musela absolvovat jedno trestné kolo a propadla se na devátou příčku.

Úspěšný vstup. Čistá střelba a solidní běh znamenal posun pro Voborníkovou i Jislovou. České reprezentantky se po úvodní ležce dostaly do elitní třicítky. Voborníková jela na 25. místě, Jislová na 28. pozici.

Souboj na čele. O první místo na začátku bojovaly Elvira Öbergová a Julia Simonová, které dělily pouhé čtyři vteřiny. Švédka však tlaku Francouzky odolávala.

Spolu s Röiselandovou. Po metrech navíc se Davidová vrátila na trať po boku Norky Olsbuové Röiselandové, se kterou společně dojela až k druhé položce vleže.

Konkurentky chybují. Jeden terč míjí Simonová, Olsbuová Röiselandová, Herrmannová-Wicková i Perssonová. Jejich zaváhání okamžitě využívá Davidová a vrací se zpět do boje o elitní pětku. Ze střelnice odjíždí na šestém místě.

Česká biatlonistka Markéta Davidová střílí během stíhacího závodu na slovinské Pokljuce.

Přesná střelba pokračuje. Voborníková a Jislová zvládly i druhou položku a opět poskočily pořadím na 21. respektive 25. místo.

Jistá Elvira Öbergová. Solidní běžecký výkon a bezchybná střelba jsou faktory, které udržovaly Švédku na čele závodu. Na první střelbě vestoje navíc zaváhaly její nejbližší pronásledovatelky Wiererová a Bátovská-Fialková. Davidová trefila všechny terče a upevnila si šestou pozici.

Zaváhání vestoje. Třetí střelecká položka nevyšla dvojici Voborníková, Jislová. Obě jednou minuly a musely absolvovat jedno trestné kolo, po kterém se propadly na 24. a 32. místo.

Mazaní manka. Tříčlenná skupina za Elvirou Öbergovou ve složení Wiererová, Bartovská-Fialková a Tandrevoldová díky vzájemné spolupráci snižovaly ztrátu na vedoucí Švédku. Postupně se blížila i Davidová, která předstihla Simonovou.

Česká biatlonistka Markéta Davidová přijíždí na střelnici během stíhacího závodu na slovinské Pokljuce.

Opatrná poslední střelba. Davidová dlouho čekala, než poprvé vypálí, mezitím už Simonová střílela. Trpělivost se vyplatila a česká závodnice nechybovala, jenže ztráta na první trojku narostla. Čtvrtou návštěvu střelnice neuspěchaly ani Voborníková s Jislovou a vyčistily všechny terče.

Chybí síly. V závěrečném okruhu už Davidová nezrychlila, naopak ji předstihla Slovenka Bátovská-Fialková. Česká závodnice se spíše soustředila na udržení páté pozice.

Stejné výsledky i zlepšení. Z vítězství se opět radovala Elvira Öbergová, o jednu pozici se posunula Wiererová, která na třetí místo odsunula Simonovou. Čtvrtou pozici opět obsadila Bátovská-Fialková a páté místo uhájila Davidová. Zbylé dvě české biatlonistky se zlepšily, Voborníková dojela 21. a Jislová 32.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko)

stíhací závod:

Ženy (10 km): 1. E. Öbergová (Švéd.) 29:41,6 (0 trest. okruhů), 2. Wiererová (It.) -17,6 (1), 3. Simonová (Fr.) -22,4 (2), 4. Bátovská-Fialková (SR.) -31,0 (2), 5. Davidová (ČR.) -34,7 (1), 6. Perssonová (Švéd.) -36,2 (1), ...21. Voborníková -2:30,6 (1), 32. Jislová (všechny ČR) -3:15,2 (1).

Průběžné pořadí SP (po 10 z 21 závodů): 1. Simonová 606, 2. E. Öbergová 575, 3. Hermannová-Wicková (Něm.) 432, 4. Tandrevoldová (Nor.) 413, 5. Wiererová 411, 6. Perssonová 404, 7. Davidová 383, ...35. Jislová 84, 44. Voborníková 50, 71. Václavíková (ČR) 2.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)