Mikuláš Karlík během smíšené štafety dvojic na mistrovství světa v Pokljuce.

Mikuláš Karlík během smíšené štafety dvojic na mistrovství světa v Pokljuce. | foto: Petr Slavík / Český biatlon

Úspěšní čeští biatlonoví junioři: Světový pohár je hezká odměna

  • 5
Dvě nová jména doplnila sestavu české biatlonové reprezentace na aktuálním Světovém poháru v Novém Městě na Moravě. Do předposledního dílu prestižního seriálu, který ve Vysočina Areně startuje čtvrtečním sprintem mužů na 10 kilometrů, se v českých barvách zapojí i dva medailisté z nedávného světového šampionátu juniorů v rakouském Obertilliachu: Mikuláš Karlík a Vítězslav Hornig.

„Od začátku sezony bylo v plánu, že juniory zapojíme, protože je to družstvo, s nímž pracujeme dlouhodoběji a jsou tam naše budoucí naděje,“ uvedl sportovní ředitel a trenér mužů české reprezentace Ondřej Rybář.

Biatlon ONLINE

Sprint mužů v Novém Městě od 17:30

Tým naopak opustila dvojice mužů Adam Václavík - Milan Žemlička, která se minulý týden neprobojovala do stíhacího závodu. „Neodjíždí proto, že by tady tomu něco nedali. Myslím si, že oba bojovali, ale zastavily je problémy na ležce,“ vysvětluje Rybář.

Karlík i Hornig mají za sebou úspěšný juniorský šampionát, ve kterém všechny své starty proměnili v umístění v elitní desítce. Štafetě pomohli k zisku bronzové medaile, Karlík navíc ve sprintu vybojoval za vítězným Francouzem Emilienem Claudem stříbro.

„Junioři mistrovství světa zvládli. Samozřejmě je to světlá hvězda, která nám dává naději do budoucna,“ pochvaloval si Rybář.

„Rozhodně jsem si to nepřijel jen užít. Přijeli jsme makat, to je jasné. V Novém Městě na Moravě jsme doma, a proto se na závody moc těším,“ hlásil po svém příjezdu do Vysočina Areny Karlík, jenž v těchto místech získal tři kovy v juniorské kategorii při letním mistrovství světa v roce 2018.

V neděli skončím, oznámil Moravec. Doma, bez diváků a po báječných letech

A pouze do počtu rozhodně nechce být ani Hornig. „Po tom, jak celá sezona probíhala, pro mě mistrovství světa dopadlo úplně nad očekávání,“ připomněl, že se během ročníku pral s covidem. „Světový pohár je hezká odměna. Jsem rád, že jsem tady. Přijel jsem na trať umřít,“ ujišťuje o své motivaci.

Karlík i Hornig už v minulosti prestižní seriál okusili. V týmu doplní Michala Krčmáře, Jakuba Štvrteckého a Ondřeje Moravce. Soupiska žen zůstala ve složení Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová a Eva Puskarčíková.

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)