Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Lucie Charvátová a Veronika Vítková...

Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Lucie Charvátová a Veronika Vítková (zleva) po vítězství ve štafetě SP v Presque Isle | foto: Český biatlon / Petr Slavík

Třetí den a třetí vítězství! České biatlonistky dobyly americké Presque Isle

  • 582
Nejprve dvakrát Gabriela Soukalová a potom celá štafeta. Po pohárových závodech biatlonistek v americkém Presque Isle vystupovaly na nejvyšší stupeň jen a pouze Češky. Kvarteto Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Gabriela Soukalová a Veronika Vítková vyhrálo s velkou převahou štafetový závod!

Takřka do roka a do dne poté, co loni na Holmenkollenu triumfovaly ve štafetě zatím naposledy, po ní české ženy opět stojí na nejvyšším stupni.

Navzdory jednomu trestnému kolu a 14 dobíjením!

Veronika Vítková si mohla už před cílem plácnout s trenérem Zdeňkem Vítkem, takřka půlminutový náskok jí k tomu dával dostatek prostoru.

On-line

Závod jsme sledovali v podrobné reportáži.

A potom se k ní seběhly její jásající kolegyně.

Šlo o štafetu na hraně regulérnosti, s mizerným osvětlením na střelnici i na trati. Češky se však s obtížnými podmínkami i s mnoha zvraty vypořádaly ze všech nejlépe.

„Nebylo to od nás úplně dobře rozjeté. Lucka Charvátová byla zase při štafetě hodně napjatá a nervózní a udělala na střelnici kiks,“ připomněl v rozhovoru pro Českou televizi trenér Zdeněk Vítek. „Ale už Gábina dotáhla štafetu dopředu a Verča to potom potvrdila. Parádní výsledek. Co k tomu víc říct?“

Veronika Vítková při střelbě během štafety v Presque Isle

Na prvním úseku znovu spolehlivě zabojovala Eva Puskarčíková a předávala na pátém místě. Lucie Charvátová vzápětí předváděla výborný běh a solidní ležku, jenže po stojce musela už tradičně při štafetě na trestné kolo. Přivezla Česko na deváté pozici se třičtvrtěminutovým odstupem.

Načež přišla spanilá jízda Gabriely Soukalové. Předbíhala jednu soupeřku za druhou a vytáhla tým s 16vteřinovou převahou na čelo!

Veronika Vítková se s dvěma náboji navíc vypořádala se svojí obávanou ležkou a na rozdíl od Rusky Šumilovové poté zvládla i velkou hru nervů na stojce, když posledním dobíjeným nábojem skolila pátý terč.

Pak už to byla jen její triumfální pouť za vítězstvím, daleko před pronásledovatelkami. Druhá Ukrajinka Pidhrušná dorazila se ztrátou 25 vteřin.

Češky se tím zároveň vrátily do hry o malý glóbus, který loni pozdvihly v Chanty Mansijsku nad hlavu. Ze třetí pozice Světového poháru štafet nyní zaostávají pouze o čtyři body za vedoucími Ukrajinkami.

Na světovém šampionátu v Oslu se o jeho majitelkách rozhodne.

Jak se to vše odehrálo?

Eva Puskarčíková jela po startu na páté pozici, načež se chvíli propadala, ale zatím nebylo kam spěchat. Po dvojím dobíjení vleže odjížděla desátá se ztrátou 18 vteřin. Zato po bezchybné stojce už byla pátá.

Švýcarky předaly zásluhou Seliny Gasparinové první, Češky páté, o pouhých 11 vteřin později. Zato favoritky z Itálie ztrácely na osmém místě půl minuty a jedenáctá Francie, které se Aymonierová při stojce zachraňovala až posledním možným nábojem, už celou minutu!

Lucie Charvátová na druhém úseku přijela už na ležku v úplném kontaktu s čelem závodu, který nyní vodila Ukrajinka Burdygová. Čtyři terče pak sestřelila nejmladší z Češek jak z partesu, na tom pátém se zasekla a padl až napotřetí. Odjížděla pátá s odstupem 24 vteřin. Trojité dobíjení srazilo Ukrajinky na sedmé místo, nyní vedlo Německo s Kummerovou.

Během dalšího kola Charvátová stáhla ztrátu na 10 vteřin, uháněla na třetí pozici a přišla kritická stojka. Hned po první ráně řešila trable s nábojem - a ani tentokrát se nevyvarovala trestného kola. Rázem se propadla na 11. místo s mankem 58 vteřin. Do předávky jej snížila na 47 vteřin a Soukalovou vyslala do třetího úseku devátou.

Jurlovová přivezla ruskou štafetu do cíle třetího úseku na první pozici s náskokem 14 vteřin, následovaly Německo a Itálie.

Gabriela Soukalová vzápětí předváděla svoji tradiční stíhací jízdu, předstihla Rakušanky, Švýcarky, Ukrajinky i tým USA a na ležku dorazila čtvrtá. Vzápětí potvrdila, že vleže je prakticky neomylná a opouštěla střelnici třetí, těsně za Němkou Gössnerovou a 23 vteřin za vedoucí Ruskou Podčufarovovou. Zato Italka Sanfilippová odeslala svůj tým na trestné kolo a až na 12. místo.

Soukalová brzy předstihla rovněž Gössnerovou a před stojkou dýchala na záda Podčufarovové. Střílet začala první a málem i první skončila, ale poslední terč nepadl, vyžádal si dvě opravy. Na trať se tak vydala osm vteřin po Rusce, zatímco Gössnerová - rovněž tradičně - putovala na trestné kolo.

Gabriela Soukalová během štafety SP v americkém Presque Isle

Na prvním stoupání za střelnicí šla Soukalová do vedení přes umdlévající Podčufarovovou a Vítkové posléze přivezla štafetu s náskokem 16 vteřin před Francií, 19 před Ruskem, 30 před Ukrajinou a 41 před Německem.

Francouzka Braisazová nejprve Veroniku Vítkovou mírně sjížděla, ale ležku zvládla česká finišmanka mnohem lépe než před týdnem ve smíšené štafetě, po dvou dobitích nadále vedla, nyní o 10 vteřin před Ruskou Šumilovovou. Pohromou se stala tato položka pro ambiciózní Francii - trestné kolo!

A byla tu závěrečná stojka, nápor na nervy. Vítková vypotřebovala všechny možné náboje, tím úplně posledním však vyřešila tajenku, všechny terče jí zbělaly. Šumilovová totéž říci nemohla, musela na kolo. A protože chyby vyráběly rovněž další soupeřky, mohla si už Vítková poslední kolo i užít.

Druhou příčku až trestuhodně neuhájila Němka Horchlerová, když ji na posledních metrech předstihla Ukrajinka Pidhrušná.

Ale to už vítězná čtveřice v cíli slavila.

Češky dobyly Presque Isle.

Světový pohár v Presque Isle

Ženy - štafeta 4x6 km:
1. Česká republika (Puskarčíková, Charvátová, Soukalová, Vítková) 1:07:11,0 (1+14),
2. Ukrajina (Varvynecová, Burdygová, Džymová, Pidhrušná) -25,2 (0+12), 3. Německo (Preussová, Kummerová, Gössnerová, Horchlerová) -25,4 (1+7), 4. Polsko -26,0 (0+7), 5. Itálie -47,5 (1+12), 6. Francie -48,2 (1+13).

SP štafet žen (po 4 z 5 závodů) 1. Ukrajina 194, 2. Itálie 191, 3. Česká republika 190, 4. Německo 187, 5. Francie 174, 6. Rusko 159.

Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Norsko (Birkeland, Bjöntegaard, J. Bö, T. Bö) 1:12:09,8 (0 tr. okruhů + 7 dobíjení), 2. Francie (S. Fourcade, Fillon Maillet, Desthieux, Beatrix) -30,1 (0+2), 3. Německo (Lesser, Birnbacher, Böhm, Doll) -42,6 (0+11), 4. Rusko -48,3 (0+7), 5. USA -48,3 (0+9), 6. Itálie -1:34,8 (0+12).


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)