Radost v Oberhofu. Tak oslavovaly Češky nečekané třetí místo ve štafetě.

Radost v Oberhofu. Tak oslavovaly Češky nečekané třetí místo ve štafetě. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Biatlonistky mění sestavu. Štafetu pojedou s Jislovou místo Charvátové

  • 30
Pravidlo, že úspěšná sestava se nemění, neplatí před sobotní štafetou žen u českých biatlonistek. Minulou neděli v Oberhofu vybojovala překvapivé třetí místo čtveřice Charvátová, Vítková, Davidová, Puskarčíková. Nyní v Ruhpoldingu však v české sestavě vystřídá Charvátovou navrátilkyně Jislová.

Trenéři Egil Gjelland a Jiří Holubec pozměnili rovněž pořadí dalších biatlonistek na jednotlivých úsecích. V Ruhpoldingu tedy závod rozjede Eva Puskarčíková, na kterou postupně naváží Jessica Jislová, Markéta Davidová a finišmanka Veronika Vítková.

Charvátová před týdnem potěšila bezchybnou střelbou vleže, jenže po stojce musela na trestné kolo. Štafetu poté předávala na 13. místě. V divokých oberhofských podmínkách ji však přivezla se stále ještě „hratelným“ odstupem 1:23 minuty.

V pátečním sprintu se v Ruhpoldingu ani jí, ale ani Jislové vůbec nedařilo. Charvátová skončila se třemi střelami mimo terče a se 71. běžeckým časem ve výsledkové listině na 85. místě, zatímco Jislová měla na kontě také tři chyby a až 97. běžecký čas a našla se na 100. příčce.

Při porovnání časů běhu byla Jislová, vracející se do Světového poháru po dlouhém onemocnění, takřka o minutu pomalejší než Charvátová.

„Nečekali jsme, že by na tom byla Jessica běžecky extra dobře. Musí se dostat do své obvyklé formy, což bude chvíli trvat. Prodělala dvě nemoci za sebou,“ připomněl poté pro server biatlon.cz Jiří Holubec, asistent trenéra žen.

Jessica Jislová

Ke změnám dochází rovněž v dalších štafetách. Němky nasazují v porovnání s Oberhofem do boje Lauru Dahlmeierovou a Vanessu Hinzovou, které vystřídají Hildebrandovou a Horchlerovou. Tým doplňují Preussová a Hermannová.

Polovinu štafety vyměnilo též Rusko, vítězky z Oberhofu. Tentokrát nastoupí s Morozovovou, Mironovovovu, Starychovou a Jurlovovou-Perchtovou, z vítězné sestavy tudíž zůstanou stát Pavlovová a Kuklinová.

Italky nechávají odpočívat Lisu Vittozziovou, ale do týmu se vrací Dorothea Wiererová, která minule ve štafetě absentovala. Trenéři ji nasazují hned na první úsek. Důvěru opět dostala i Nicole Gontierová, jež vstoupila do povědomí svými osmi ranami mimo terče při oberhofské stojce.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)