Šéf svazu: Biatlon je v roce jedna

  • 10
Anterselva - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Zatímco většina zainteresovaných biatlonové mistrovství světa vzrušeně očekává, šéf českého svazu Václav Fiřtík působí klidným dojmem. "Jak šampionát začneme, takový bude. Je nepříjemné čekat až do konce na nějaký výsledek," řekl v Anterselvě. Právě tam vrchol sezony dnes začíná.

Třebaže čeští reprezentanti nepatří mezi největší aspiranty na medaile, dokáží se mezi elitou prosadit.

Co budete během mistrovství považovat za úspěch?
Umístění závodníků v první osmičce by pro nás bylo opravdu velkým úspěchem.

Kdo má největší ambice?
Podle výsledků v dosavadním průběhu Světového poháru štafeta mužů.

Dnes jsou na pořadu sprinty, na scéně se představí celkem osm českých biatlonistů...
Dva vstupní víkendové závody bývají důležité. Pokud se povedou, je pohoda, pokud ne, všichni začínají být nervóznější. Teď jsme to zažili na mistrovství světa juniorů v Martelu, kde jsme také dlouho čekali.

Ještě před zahájením šampionátu určitě srazilo české ambice zranění žebříčkově nejvýše postaveného závodníka Zdeňka Vítka, jenž laboruje se zraněním zad.
Tak to je velká škoda... Naštěstí by podle doktora mohl nastoupit v dalších závodech a především ve zmiňované štafetě.

Jaké ambice má družstvo žen, které prochází generační obměnou? Navíc Lenka Faltusová celou sezonu kvůli zdravotním potížím musela vynechat?
Každé jejich umístění v první dvacítce by bylo výborné. Máme tady dvě zkušené závodnice, Zdenku Vejnarovou a Magdu Rezlerovou. Uvidíme, jak si po juniorském šampionátu povede Lenka Munclingerová, která má slušnou běžeckou formu, ale střelecky to bylo v Martelu katastrofální.

V Anterslevě není ani další juniorka z Martelu Veronika Vítková, která se cítila unavená. Ale zatímco ve Světovém poháru může český tým nasadit tři reprezentantky, na mistrovství světa čtyři.
Je tady s námi Zuzana Tryznová, která by měla sbírat zkušennosti. Pokud postavíme štafetu, budeme rádi, když skončí do osmého místa, v lepší polovině startovního pole.

Co podle vás bude na mistrovství světa rozhodovat?
Určitě aktuální forma. Třeba i Němci ji měli kolísavou. Po olympijské sezoně končí staří, nastupuje mládí. Je to takový biatlonový rok jedna, ve kterém se bude všechno stabilizovat před dalším olympijským cyklem.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)