Šampionát v březnu. To je pro biatlonisty pozdě

  • 1
Hochfilzen - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Obvykle už by si plánovali dovolenou. Letošní sezona je však pro biatlonisty zvláštní. Kvůli šampionátům v alpském a klasickém lyžování přesunuli vlastní mistrovství světa až na úplný závěr. A z pozdního termínu jsou rozladění. "Každý toho má už plné zuby," tvrdí český reprezentant Roman Dostál.

Udržet formu a motivaci po celou sezonu, to jsou pro biatlonisty, kteří mají světový šampionát v rakouském Hochfilzenu až teď, podstatné úkoly. "Březnový termín nemám rád. Člověk už je po sérii Světových pohárů unavený. Navíc i náchylnější ke zraněním a zdravotním potížím," ví z vlastní zkušenosti patnáctý ze sprintu Tomáš Holubec.

Biatlonová sezona je dlouhá, ostrý start má už v listopadu. "Mít mistrovství světa na začátku února, jako loni v Oberhofu, by bylo určitě lepší. Napětí před hlavním závodem sezony je dlouhé. Musíme se však podřídit sponzorům. To je trend, s kterým nic nenaděláme," uvědomuje si Dostál.

Ani další reprezentant Michal Šlesingr není nadšený, že se sezona protáhla. "Na druhou stranu mají všichni podmínky stejné, nemůžeme se na nic vymlouvat," přiznává. A nejlepší z českých reprezentantek Kateřina Holubcová přidává: "Mně je jedno, kdy mistrovství je. Já se cítím unavená z náročného programu pořád."

Březnový termín přivítali jen zranění a závodníci, kteří byli na začátku roku bez formy. Ostatní ji museli ladit do Hochfilzenu. "Kvůli mistrovství jsme vynechali Světový pohár v Pokljuce. Byli jsme pět dní doma a pak se vydali na soustředění do Obertilliachu. Tam jezdíme už několik sezon, podmínky máme výborné."

Posledním bodem biatlonového programu je finále Světového poháru v ruském Chanty-Mansijsku. Tam se většině závodníků už vůbec nechce, ale protože potřebují body do žebříčku Světového poháru, nemohou si absenci dovolit.

"Hned v pondělí přejíždíme autem na letiště do Mnichova a letíme na Sibiř," smířil se s další cestou Dostál, jenž z Hochfilzenu pošle domu podstatnou část osobních věcí a zabalí bagáž nezbytně nutnou na poslední týden. Až pak si užije svého tříměsíčního syna Romana.

Třebaže spolu závodníci tráví většinu z posledních měsíců, ponorková nemoc je ještě nenakazila. "Ale je jasné, že se každý na konec sezony už těší," souhlasí Zdenka Vejnarová. O ztrátě motivace se v průběhu šampionátu už zmínila další z členek národního týmu Kateřina Holubcová.

Volno v dubnu si chtějí závodníci užít. Lyže odstarčí stranou a budou hlavně odpočívat a léčit šrámy z dlouhé sezony. "Dřív nějaká posezonní lázeňská kúra chyběla, ale poslední roky jezdíme do soukromého rehabilitačního střediska Martina Stupky v Praze. Už se tam těším," říká Roman Dostál.

Podobně jako v současné sezoně měli biatlonisté pozdní termín mistrovství světa před dvěma lety v Chanty-Mansijsku. Důvodem byli velké mrazy. "I tak byla na Sibiři pořádná zima. Tam by se nechalu závodit klidně i v dubnu," tvrdí s úsměvem český šéftrenér Pavel Levora. "Tehdy se nám dařilo, snad se opět dočkáme," vzpomíná na tři medaile kouč Milan Janoušek.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)