Anton Šipulin

Anton Šipulin | foto: Reuters

Šipulin a spol. u výslechu. Ruským biatlonistům hrozí další skandál

  • 192
Nekonečný seriál Rusko a doping píše další kapitolu, která tentokrát pojednává i o hvězdných jménech. Rakouští kriminalisté vyslýchali ve středu večer kvůli obvinění z dopingu pět ruských biatlonistů: Šipulina, Loginova, Garaničeva, Volkova a Starychovou.

Ne, nejde už o vlekoucí se kauzu státem řízeného ruského dopingu z her v Soči 2014, nýbrž o mistrovství světa v Hochfilzenu 2017.

Pokud by se vznesená obvinění potvrdila, znamenalo by to, že olympiádou to v Rusku neskončilo!

K výslechu bylo povoláno i pět členů realizačního týmu: bývalý kouč, dva lékaři a jeden masér.

Vedení biatlonové unie IBU má tudíž další důvod k poplachu.Jiří Hamza, viceprezident IBU, ve čtvrtek hned sedl do auta a odjel do Hochfilzenu, kam měl původně cestovat až v pátek.

„Čekáme na dokumenty od rakouské policie. Víc se k tomu zatím nemohu vyjadřovat,“ uvedl.

Výslech mohl mít souvislost s dubnovou razií rakouské policie v sídle IBU v Salcburku, kdy zajistila důkazy, jak bývalé vedení IBU v čele s Norem Bessebergem krylo pozitivní případy ruského dopingu.

I když byla Ruská biatlonová unie už dříve ponížena z řádného na provizorního člena IBU, hrozí jí nyní nejspíš ještě tvrdší postih: vyloučení celého týmu z mezinárodních závodů. Případně by byli po vzoru atletů připouštěni na start pouze „nezávislí sportovci“ z Ruska, kteří mají zcela čistý dopingový rejstřík a nejsou aktuálně vyšetřováni.

Informace, čeho se výslech týkal, jsou zatím skoupé. Pouze Alexander Loginov naznačil: „Údajně vyšetřují podvody s krevními transfuzemi v únoru 2017.“

Rusko tehdy na světovém šampionátu vyhrálo v sestavě Volkov, Cvetkov, Babikov, Šipulin štafetu mužů. Zároveň byli Šipulin a Loginov členy bronzové smíšené štafety. O tyto medaile mohou nyní Rusové přijít.

Bronzová ruská smíšená štafeta na MS 2017. Zleva Olga Podčufarovová, Taťjána Akimovová, Alexander Loginov a Anton Šipulin.

„Je to hon na čarodějnice,“ reagoval Anton Šipulin na Instagramu. „Nikdy jsem neužil zakázané substance. Je to totální nesmysl. Jsem rozezlený. To, co se děje, podkopává moji důvěru v antidopingové instituce i v celý biatlon.“

Podobně si stěžoval Dmitrij Gubernijev, vlivný ruský komentátor a přítel prezidenta Putina: „Proč tuto záležitost vytáhli právě nyní, skoro dva roky po mistrovství? Naši sportovci byli v posledních letech pravidelně testováni a není pochyb o jejich čistotě.“

Užití dopingu je v Rakousku považováno za trestný čin a může být trestáno až třemi roky vězení.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová nicméně nazvala obvinění „divokým“ a zaútočila na rakouskou policii, že vyvolává kolem ruských sportovců „destabilizující a utlačující atmosféru ohrožení a nedůvěry“.

Navrch naznačila, že ministerstvo šetří, zda celá akce nemá politický podtext. „V tom případě bude naše odpověď rychlá.“

Zatím ruští biatlonisté dál závodí. Ve včerejším sprintu žen v Hochfilzenu obsadila 3. místo Jurlovová-Perchtová a 9. místo Starychová, jedna z obviněných.

Otázka zní, jak dlouho ještě budou moci vybíhat na trať.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)