Premiéru ve Světovém poháru zažila Markéta Davidová v prosinci právě v Novém Městě na Moravě.

Premiéru ve Světovém poháru zažila Markéta Davidová v prosinci právě v Novém Městě na Moravě. | foto: Český biatlon / Petr Slavík

Davidová se znovu chystá do Nového Města. Tentokrát na ME juniorů

  • 21
V polovině prosince se Markéta Davidová v Novém Městě na Moravě poprvé zapojila do „velkého biatlonu“, když si zde připsala svůj premiérový start ve Světovém poháru.

„Skvělý zážitek. Ráda na to budu vzpomínat,“ pochvalovala si tehdy členka jabloneckého SKP Kornspitz navzdory devětašedesátému místu ve sprintu.

IBU Mistrovství Evropy juniorů v biatlonu

Program

Čtvrtek 2. února vytrvalostní závod juniorek 10.00 vytrvalostní závod juniorů 13.30
Pátek 3. února sprint juniorek 10.00 sprint juniorů 13.00
Sobota 4. února stíhací závod juniorek 10.00 stíhací závod juniorů 13.00 vše Vysočina Arena

Nominace českých biatlonistů
Junioři
: Milan Žemlička, Jakub Procházka, Ondřej Šantora, Jakub Štvrtecký, Dominik Štulík a Tomáš Mikyska.
Juniorky: Markéta Davidová, Simona Maříková, Anna Tkadlecová, Natálie Jurčová, Tereza Vinklárková, Iva Křižovičová a Kateřina Luxemburgová

„Bylo to prostě super. Moc se mi líbili fanoušci. Je ohromné, jak závodníka ženou,“ prohlásila. O necelé dva měsíce později se dvacetiletá biatlonová reprezentantka do Vysočina Areny vrátí. Tentokrát jako největší česká naděje pro mistrovství Evropy juniorů, které se v Novém Městě uskuteční příští týden od čtvrtka do soboty.

Na evropském šampionátu by Davidová ráda prodala své nově nabité zkušenosti včetně bodovaného umístění ve Světovém poháru v německém Ruhpoldingu, kde před dvěma týdny obsadila ve sprintu 28. příčku.

Český výběr ovšem nebude spoléhat jen na ni. Velkou nadějí v závodech juniorů bude hlavně Milan Žemlička, člen bronzové juniorské štafety z loňského mistrovství světa v Rumunsku.

„Mezi juniory i juniorkami nastoupí naši nejlepší,“ potvrzuje předseda komise mládeže Českého svazu biatlonu Vlastimil Vávra.

Příležitost startovat dostanou také někteří vybraní dorostenci – Tomáš Mikyska z Letohradu, Kateřina Luxemburgová z SKP Kornspitz či Iva Křižovičová z domácího Sportovního klubu Nové Město.

„Ti nepředstavují ještě úplnou domácí špičku. Jedná se o závodníky, kterým dáváme příležitost získat zkušenosti,“ říká Vávra.

Pro dorosteneckou kategorii bude vrcholem sezony Evropský zimní olympijský festival mládeže v Turecku, na který se připravuje zcela samostatný tým.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)