biatlon, ilustrační foto

biatlon, ilustrační foto | foto: AP

Biatlonistka Černá premiéru v SP zvládla. Ale chtělo to rychleji pálit

  • 0
Tak a teď se, holka, předveď! Letohradskou biatlonistku Kristýnu Černou, prvním rokem juniorku, ve čtvrtek navečer hodil reprezentační kouč A-družstva žen Jindřich Šikola při světovém poháru v německém Oberhofu "do vody".

Náročnější premiéru mezi elitou by pro Černou sotva někdo vymýšlel - zaskakovala za nemocnou "kometu" posledních týdnů Gabrielu Soukalovou a navrch ji čekal závěrečný čtvrtý (tedy finišmanský) úsek ženské štafety. V té závodila společně s Veronikou Vítkovou, Veronikou Zvařičovou a Jitkou Landovou. Do toho mlha a těžký sníh, který vytrvale krmil déšť.

A Černá? I když neudržela první desítku v pořadí (štafeta doběhla jedenáctá), obstála. "Je třeba si uvědomit, že v Oberhofu je kolem trati nějakých patnáct tisíc lidí, tlak je veliký," poukazuje osobní trenér Černé Michael Málek.

"Rozhodně nepropadla, ale ani to nebyl nějaký super výkon - to by musela střílet tak 0-1 (chyby na položce vleže, resp. vestoje)," hodnotí její snažení střízlivě. Černá na obou stanovištích dvakrát dobíjela, nervy ji však podržely natolik, že nemusela běžet trestné kolo navíc ani neudělala "kotrmelec" s puškou na zádech jako před ní Landová na třetím úseku.

Na to, aby se nyní devatenáctiletá biatlonistka vyrovnala ostatním soupeřkám po běžecké stránce, má ještě čas. Trenér Šikola však u Černé viděl, stejně jako u Zvařičové s Landovou, rezervy v přípravě na střelbu, v rychlosti jejího provedení a samozřejmě v přesnosti.

"Týna v tréninku střílí za pětatřicet vteřin, ale když přijde závod, tak je o deset pomalejší," srovnává kouč Málek. "Navíc dobíjení každého náboje znamená zpoždění dalších deseti vteřin," dodává.

V sobotu od 14:30 nastoupí Černá k rychlostnímu závodu na 7,5 kilometru. A když to půjde výjimečně dobře a skončí do šedesátého místa, objeví se v neděli i na startu "stíhačky" na 10 kilometrů.

"Je to pro ni skvělá zkušenost," kvituje Málek. Vrcholem sezony bude pro Černou mistrovství světa juniorů v rakouském Obertilliachu na přelomu ledna a února.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)