Trenér českých biatlonistů Vlastimil Vávra

Trenér českých biatlonistů Vlastimil Vávra. | foto: Vítězslav Bureš, iDNES.cz

Kouč Vávra: S tolika chybami nemůžeme být lepší

  • 2
Ruhpolding - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Střelecké minely srážejí českou biatlonovou štafetu. Tým trenéra Vlastimila Vávry se ani dnes nevyvaroval velkému počtu dobíjení, k tomu přidal navíc dvě trestná kola. Nejhorší střelecká bilance v sezoně přesto díky výbornému běhu přinesla deváté místo.

Rozporuplné pocity měl po štafetě Světového poháru v německém Ruhpoldingu Vlastimil Vávra. Zkušený trenér mohl být spokojený jen po prvním úseku, který rozbíhal Michal Šlesingr, jenž i přes čtyři dobíjení předával na pátém místě.

Poté se ale střelba proměnila znovu v trápení. Nejhůře dopadl Ondřej Moravec, který dobíjel plný počet šesti nábojů, ale i potom musel dvakrát kroužit po stadionu.

Celkový počet osmnácti náhradních nábojů je nejvyšší počet české štafety v sezoně. Nic na tom nezmění ani "pouhá" dvě trestná kola. "Přitom podmínky na střelnici byly výborné," uvedl Vávra.

"Vemte si, že jedno dobití je ztráta zhruba deseti sekund. Vynásobte to osmnácti. Pak zhruba 25 sekund na trestném okruhu," vypočítal. "Každé dobíjení prostě mrzí."

Střelecké trápení české štafety

Hochfilzen: 5 okruhů, 16 dobíjení (14. místo)
Pokljuka: 3+12 (8. místo)
Oberhof: 5+13 (10. místo)
Ruhpolding: 2+18 (9. místo)

Ještě den před závodem tvrdil, že osmé místo bere. I přesto, že nakonec uniklo až ve fotofiniši, ze svého hodnocení neslevil. "Celkově to není neúspěch, ale není to ani úspěch. Osmička to prostě není."

Nebýt střelby, patřila by česká štafeta k těm nejlepším. Takhle je jen průměrná. "S takovými chybami do šestky být nemůžeme."

S trochou optimismu se Vávra dívá alespoň na běžeckou část. Vždyť všichni jeho svěřenci se drželi na špici, Šlesingr dokonce byl na svém úseku druhý nejrychlejší. "Výborně jim dneska jely lyže. Myslím, že v tomhle by měli jít nahoru," konstatoval kouč. "A až stabilizují střelbu, začnou jezdit výsledky."


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)