Návrat Koukalové není nemožný, říká šéf českého biatlonu Hamza

  10:52
Östersund (Od našeho zpravodaje) - O tři ze čtyř českých medailí se zasloužila na předchozím biatlonovém mistrovství světa v Hochfilzenu 2017 Gabriela Koukalová. Ta sice už 24 měsíců nezávodí, ale kariéru oficiálně stále neukončila. Jak by reagovalo vedení českého svazu na její případný návrat? Také o tom hovoří po skončení bezmedailového šampionátu v Östersundu jeho šéf Jiří Hamza.
VÍTĚZNÉ ÚSMĚVY. Jiří Hamza a Gabriela Koukalová při Světovém poháru v Novém...

VÍTĚZNÉ ÚSMĚVY. Jiří Hamza a Gabriela Koukalová při Světovém poháru v Novém Městě na Moravě v roce 2016. | foto: Profimedia.cz

Gabriela Koukalová sdělila na sociálních sítích, že v květnu „rozsekne“ případné další pokračování své sportovní kariéry. Víte něco bližšího?
Ne, jedenáct měsíců jsem s ní nemluvil, nemáme žádný kontakt. Gabča můj telefon i moje postoje zná, stejně tak zná i postoje všech lidí v biatlonu. Její návrat není nemožný. My jsme před ní dveře nezabouchli, ani to dělat nebudeme.

Myslíte si, že by fungovalo, kdyby se chtěla vrátit do týmu?
Nemyslím si teď nic. Musela by si předtím vyřešit některé věci, které se za poslední rok stihly nasekat. Co jsme si navařili, si vždycky musíme taky sníst. A to bude chtít spoustu pokory od spousty lidí.

Musela by si tedy vyříkat některé záležitosti s lidmi z českého týmu, jichž se dotkla pasážemi ve své knize?
Než vydala tu knížku, tak jsem jí něco řekl. A na tom si trvám.

Co konkrétně?
To zůstane mezi mnou a Gabčou. Každý děláme chyby. Pokud se bude chtít vrátit, udělám pro to všechno. Přece neodmítneme tak kvalitní závodnici. Ale nikdo se nebude tvářit, že se mezitím nic nestalo. Zatím se však nechci pohybovat v rovině spekulací. Gabča se musí ozvat. Já na ni telefon teď ani nemám, takže já jí zavolat nemůžu.

MAJITELKA GLÓBŮ. Gabriela Koukalová s malým křišťálovým glóbem za celkové hodnocení sprintů v sezoně 2016/2017. Ve sbírce má celkem jeden velký a šest malých.

Domníváte se, že její zdravotní problém s vleklou bolestí lýtek už pominul?
Nic v tomto směru netuším. Na Facebooku, kam občas píše, já nejsem, zprávy mám jen od vás novinářů.

Co kdyby za vámi přišla s přáním, že se chce připravovat mimo centrální reprezentaci ve svém vlastním týmu?
Ne, takový individuální tým, jaký měla například na Slovensku Kuzminová, u nás nepřichází do úvahy. To tvrdím pořád stejně.

Jsme lidi, ne stroje

Koukalová píše fanouškům

Gabriela Koukalová po skončení letošního mistrovství světa na Facebooku fanouškům napsala:

„Sport je vrtkavá věc a biatlon tuplem. Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je velmi tenká. Stejně, jako je velmi tenká hranice mezi uznáním a zatracením. Letošní mistrovství světa v biatlonu se našim biatlonistům nevydařilo tak, jak by si fanoušci, ale především závodníci sami představovali. Nikdo ale nevidí to brutální úsilí, které tomu všichni včetně realizačního týmu věnovali.

Je krásné, když slaví fanoušci společně se sportovci úspěchy. Je ale důležité přijmout společně i neúspěchy. To je sport a my všichni jsme prostě lidi a ne stroje.

Pár posledních dnů jsem strávila v Lausanne, kde jsem narazila i na legendárního Emila Zátopka. Vzpomněla jsem si nejen na jeho fantastické sportovní úspěchy, ale i na jeho heslo... Když nemůžeš, tak přidej! Funguje to ve sportu i v životě.“

A pokud by se rozhodla závodit za jinou zemi? Třeba právě za Slovensko, odkud pochází její matka? Ani takové přestupy sportovců nebyly v minulosti ojedinělé.
Museli bychom jakožto český svaz potvrdit, že s tím souhlasíme. Ale ani o tom nebudu spekulovat. Takové téma teď neexistuje. Gabča udělala pro český biatlon moc, zároveň český biatlon udělal moc pro Gabču. Bylo to vyvážené partnerství.

Jak to bude dál se členy současného týmu? Máte náznaky, že někdo z nich chce po sezoně končit? Zvažoval to Michal Šlesingr.
Ale já si nemyslím, že už pro něj nastal čas konce. Asi to není o dalších třech sezonách do příští olympiády, ale ještě jednu by vydržet mohl. Zvlášť když mu letošní zhatila předchozí mononukleóza.

Pokusíte se ho tedy udržet?
Budu ho přemlouvat, aby ještě rok závodil. A určitě do budoucna chceme, aby on i Ondra Moravec šli do našich struktur a pracovali pro biatlon dál, protože takoví závoďáci se opravdu nerodí každý týden. Místo pro ně najdeme. Ovšem u Ondry zatím konec kariéry nehrozí.

Rovněž Veronika Vítková už loni prohlásila, že až do her v Pekingu u biatlonu neplánuje zůstat.
Ani s tím bych nepředbíhal. Máme s Verčou podepsanou smlouvu právě až do Pekingu.

Michal Šlesingr

Veronika Vítková

Co když bude chtít založit rodinu?
Tak si to řekneme. To život přináší. Naprosto chápu, že když je někomu třicet, chce mimino. Ale Verča má biatlon hodně ráda a jak ji znám, určitě nebude chtít končit takovou sezonou, jako byla ta letošní. Nechci ani spekulovat, jestli ta další bude její poslední nebo předposlední, tím bychom ji jen dostali pod tlak.

Letos se sama dostávala pod psychický tlak, protože běžecky o hodně zpomalila. Mohlo být na vině, že jí nesedl přechod na nový styl tréninku kouče Egila Gjellanda?
Může to souviset. Ale nevidím to vyloženě jako vinu trenérů. My se rozhodli, že něco změníme i s rizikem, že se taková změna nemusí hned v první sezoně podařit. Je nutná hluboká analýza. Viděli jste i na Martinu Fourcadovi, který také změnil přípravu, že najednou už není tím neporazitelným člověkem.

Změny musí přijít. Biatlon zažil nejméně úspěšné MS od roku 2011

Biatlonisté během střelby v závodě s hromadným startem na mistrovství světa v...

Smlouvu s Gjellandem jste podepsali na čtyři roky s dodatkem, že po roce ji může každá strana vypovědět. Zůstane?
Nepředpokládám, že by končil. Má naši důvěru.

Hovořili jste o tom spolu?
Bavíme se průběžně. Určitě to není tak, že bychom Egila posílali domů, jak by asi spousta fanoušků chtěla slyšet. To neudělám. Manýry rychlého vyhazování trenérů, obvyklé ve fotbale, zavádět nebudeme. Egil přišel k týmu v létě pozdě, protože jsme původně jednali se Stephanem Bouthieuxem z Francie, ale nedohodli se s ním. Příprava s novými trenéry pak začala o měsíc později než obvykle. Také to mohlo mít vliv.

Nesporné je, že český biatlon čeká velká generační obměna. Jste na ni připraveni?
Musíme do budoucna naši strukturu posunout a víc do dospělého týmu zapojit mladé, třeba Mikuláše Karlíka, co byl teď už i osmý na IBU Cupu, Terku Voborníkovou a další, kteří jezdí dobře v juniorech. Kuba Štvrtecký si už dospělý tým osahal. Měli jsme také spoustu umístění do 10. místa na mistrovství světa juniorů. Nemyslím si, že bychom se měli do budoucna dívat tak pesimisticky, jak to možná vypadá.

Biatlonista Jakub Štvrtecký jede sprint na deset kilometrů ve švédském...

NADĚJE. Jakub Štvrtecký už si osahal i štafety ve Světovém poháru a sprint na MS.

Chcete tedy aby se ti mladí otrkali v „první lize“, i když výsledkově ještě na dospělé stačit nemusí?
Chci hlavně, aby ochutnali atmosféru áčka a viděli velký profesionalismus lidí, jakými jsou Ondra Moravec nebo Michal Šlesingr, i v tom je důležitá role těch starších. Celá ta nová generace je tak trochu „free“. Prožívají si své lásky a puberty. Potřebují vidět, jak pracují opravdoví profíci. Tou generační výměnou si musíme projít. Jsme zase na startu. Vidíme i chyby a řešíme je. Nemůžeme momentálně jásat, ale musíme co nejlíp pracovat s tím, co máme.

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Krejčí si proti Lakers zvedl střelecký rekord, výhru mají James a spol.

19. března 2024  7:14,  aktualizováno  7:46

Aktualizujeme Vít Krejčí si jedenácti body vytvořil sezonní maximum v NBA, s Atlantou ale podlehl domácím Los...

Buffalo rozstřílelo Seattle, Washington uspěl na ledě Calgary

19. března 2024  7:17,  aktualizováno  7:42

Ve dvou pondělních zápasech hokejové NHL se radovaly hostující celky. Washington zdolal 5:2 domácí...

Gól jako omluva. Daňo trnul na trestné, pak si oddechl: Chalani skvěle bránili

19. března 2024  6:56

Dvě minuty trnul na trestné lavici, kde si odpykával trest za hákování. Třinecký útočník Marko Daňo...

Pro svoje lidi vše. Kdo je obžalovaný šéf českých lyžařů Trávníček

19. března 2024  5:58

Coby sportovní manažer a předseda představenstva společnosti Sport Invest Marketing David Trávníček...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...