Holubec prožívá na MS nečekaný příběh

  • 5
Anterselva - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Z náhradníka se stal v Anterselvě obletovaný biatlonista. Český reprezentant Tomáš Holubec stojí před nečekanou výzvou. V úterý má ve vytrvalostním závodě mistrovství světa překvapivě zastoupit obhájce titulu Romana Dostála, kterého opustila forma. "Spal jsem bez potíží. Musím do toho jít s chladnou hlavou a radostí," řekl klidným hlasem jedenatřicetiletý závodník.

Ta zpráva přišla jako blesk z čistého nebe. Když si šel v neděli večer Tomáš Holubec ve Sporthotelu v Rasenu zaplavat, ještě nic netušil.

Až pak, po večeři, po osmé hodině, mu šéftrénér české reprezentace Milan Janoušek na poradě prohlásil: "Připrav se, jdeš na to."

Startuje na šestém šampionátu, dvakrát byl na olympijských hrách. Přesto nyní prožívá nečekaný a vzrušující příběh.

Kamarád za kamaráda

Jak jste tu zprávu přijal?
Byl jsem překvapený. Hodně. Doufal jsem, že když se třeba Zdeněk Vítek nedá zdravotně do pořádku, že bych šanci dostal. Ale tohle jsem nečekal.

Startujete místo Romana Dostála, šampiona z Hochfilzenu. O to víc nominace experty zaskočila.
Docela mě mrzí, že pojedu právě místo Bobka... Spíme spolu na pokoji a bavili jsme se o tom. Romanovi to asi nejezdí tak, jak by si sám představoval, tak to chtějí trenéři trochu protočit, aby věděli, jak na tom kdo z nás před štafetou je.

Jste kamarádi. Neuvažoval jste, že půjdete za vedením týmu a účasti v závodě se sám vzdáte?
Jak říkám, není mi to příjemné. Kdybych se necítil fajn a nemyslel si, že jsem na tom ideálně, tak bych za trenéry asi šel a o mém startu s nimi hovořil.

Ale vy se fajn cítíte. Trenéři vás opakovaně v přípravě i tady pří tréninku chválili...
Vycházela mi tu střelba a dařilo se mi i v běhu. Už od soustředění v Ridnaun jsem věděl, že jsem tady jako náhradník. Počítal jsem pouze s mix štafetou. Ale trenér řekl, že se to podle aktuálního vývoje může změnit. Snažil jsem se ho proto o formě přesvědčit.

Patříte v reprezentační partě mezi nejzkušenější závodníky, jak jste roli náhradníka bral?
V průběhu sezony jsem měl dost příležitostí, abych se v našem nároďáku prosadil mezi nejlepší čtyřku. Pokazil jsem ale několik závodů. Třeba v Hochfilzenu jednou stojkou při štafetách. Nebo sprint v Ruhpoldingu, kde jsem dal na jedné položce také dvě vedle. Měl jsem získat víc bodů, ale nepovedlo se to...

Anterselva mu sedí

Podle všeho váš úterní výkon ovlivní také nominaci na ostře sledovanou štafetu. Uvědomujete si to?
Ve Světových pohárech v Oberhofu i Ruhpoldingu jsem štafetu zajel dobře, takže mě třeba trenéři chtějí i kvůli tomu v úterý otestovat.

Anterselva a zdejší prostředí vám údajně sedí. Je to tak?
Tady jsem získal v roce 2000 poprvé do svěťáku bod, pak jsem byl ve sprintu patnáctý, v dlouhém závodě jsem také bodoval a hlavně jsme tady vyhráli štafetu. Opravdu mám na Anterselvu dobré vzpomínky.

Čím to je? Vyhovuje vám profil tratě?
Tratě se mi líbí, akorát je tady poslední roky specifický sníh. Taková mouka. Lyže na to musejí být hodně dobré. Dneska se na to chci zaměřit a vybrat ty nejlepší. Jinak podmínky jsou tu ideální. Půl sezony jsme jezdili na blátě, tady je počasí jak na objednávku. Dostatek sněhu a slunce k tomu.

Další vaší výhodou může být, že oproti konkurentům, kteří startovali o víkendu, budete méně unavený.
Pauza mi může pomoci. Vysoká nadmořská výška je tady na regeneraci a únavě znát. Určitě mám i velkou motivaci. Chci dokázat, že nominace byla opodstatněná. Poslední svěťák jsem jel před šampionátem v Pokljuce, takže ta pauza není ani velká.

Cíl? Do patnáctky

Jak jste sprint a stíhací závod sledoval?
V sobotu jsem se byl pouze proběhnout a sprint sledoval v televizi. Včera jsem byl dvoufázově trénovat, ale závod jsem sledoval jen v televizi.

Co vás zaujalo?
Příjemně překvapil Michal Šlesingr, zajel suprově, bojoval. Doufali jsme, že se to někomu z nás povede být vepředu. Ostatní od Čechů asi medaili nečekali. Překvapil mě v sobotu třetím místem Ukrajinec Deryzemlja, ale v neděli vyhořel. Proto je cenné u Michalovo čtvrté místo ze stíhačky. Jinak jsou vepředu ve výsledcích ta samá jména jako ve svěťáku.

Jaké osobní ambice před zítřejším kláním máte?
V této sezoně se jela pouze jedna dvacítka v Östersundu, kde jsem byl sedmnáctý. To jsem se necítil v úvodním svěťáku dobře... Když to sedne, povede se střelba a zůstanu nohama na zemi, tak by to mohlo vyjít do patnáctky. Je to závod hlavně o střelbě, protože minutové penalizace jsou opravdu hodně velké.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)