Momentka ze štafety mužů v Östersundu.

Momentka ze štafety mužů v Östersundu. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Oslo nahradí na pozici pořadatele finále SP v biatlonu Östersund

  • 1
Finále Světového poháru v biatlonu, které po zpřísnění opatření proti koronaviru v Norsku odřeklo Oslo, se v druhé polovině března uskuteční v Östersundu. Do Švédska se týmy dopraví charterovými lety z České republiky, kde předtím absolvují dvě pohárová kola v Novém Městě na Moravě.

Oznámila to Mezinárodní biatlonová unie (IBU), která cestu výprav do Östersundu zorganizuje.

Švédské středisko přišlo o plánovanou zastávku Světového poháru v úvodu sezony, kdy IBU ve snaze co nejvíce omezit cestování přesunula všechny listopadové a prosincové závody do Kontiolahti a Hochfilzenu. Östersund nakonec přivítá biatlonovou elitu 15. až 21. března. Konkrétní program závodů unie ještě upřesní.

V Novém Městě na Moravě se bude závodit od 1. do 14. března. Český svaz biatlonu získal od ministerstva zdravotnictví výjimku, aby závodníci po příjezdu z rizikových zemí nemuseli do pětidenní karantény, podobně jako organizátoři Světového poháru v běhu na lyžích na Vysočině.

„Mám dobrou zprávu z Česka. Obdrželi jsme výjimku na karanténní opatření, takže závody Světového poháru v Novém Městě na Moravě budou oba dva,“ řekl šéf českého biatlonu Jiří Hamza České televizi v dějišti mistrovství světa v Pokljuce.

Kromě biatlonistů nepojedou v březnu závody Světového poháru v Norsku ani běžci na lyžích, sdruženáři a sjezdaři. O desetidenní miniseriál Raw Air v Oslu, Lillehammeru, Trondheimu a Vikersundu přišli také skokani na lyžích.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)