Emil Hegle Svendsen při jednom ze svých triumfů.

Emil Hegle Svendsen při jednom ze svých triumfů. | foto: AP

S biatlonovou kariérou se po Björndalenovi rozloučil i Svendsen

  • 4
Loučení norských sportovních hvězd pokračuje, par dní po běžkyni na lyžích Marit Björgenové a legendě Ole Einaru Björndalenovi ukončil kariéru další veleúspěšný biatlonista Emil Hegle Svendsen.

Norská loučení

Čtyřnásobný olympijský vítěz, celkový šampion Světového poháru ze sezony 2009/10 a majitel řady medailí z MS se rozloučil s vrcholovým sportem ve 32 letech.

Svendsen má po dvou olympijských zlatech z Vancouveru i ze Soči. V únoru na hrách v Pchjongčchangu, kde byl při slavnostním zahájení vlajkonošem výpravy, skončil dvakrát druhý ve štafetách a vybojoval bronz v závodu s hromadným startem.

„Rozhodl jsem se, že je konec. Zůstanou mi pocity pýchy a radosti z toho, co jsem prožil,“ řekl Svendsen na tiskové konferenci v Oslu. Jako jeden z důvodů přiznal ztrátu motivace. Na vrcholné scéně závodil jedenáct sezon, tu letošní ukončil předčasně kvůli chřipce.

„V minulosti se jiskra vždycky vrátila, ale tentokrát už ne. Rád bych měl Oleho motivaci pokračovat ještě další rok,“ řekl Svendsen s odkazem na svého krajana, který, byť je výrazně starší, chtěl pokračovat, ale jeho tělo bylo proti.

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)