NEJLEPŠÍ ŠTAFETA. Závod na 4x6 km ovládly Němky. Zleva Andrea Henkelová, Miriam

NEJLEPŠÍ ŠTAFETA. Závod na 4x6 km ovládly Němky. Zleva Andrea Henkelová, Miriam Gössnerová, Magdalena Neunerová a Tina Bachmannová. | foto: Reuters

Biatlonovou štafetu ovládly Němky, české kvarteto skončilo desáté

  • 10
Osmadvacet tisíc diváků nadšeně slavilo. Čtveřice Tina Bachmannová, Magdalena Neunerová, Miriam Gössnerová a Andrea Henkelová jim dala důvod - německé biatlonistky ovládly štafetový závod na 4x6 km na mistrovství světa v Ruhpoldingu před Francií a Norskem. Česká čtveřice Veronika Vítková, Barbora Tomešová, Veronika Zvařičová, Jitka Landová skončila desátá.

Tina Bachmannová začala z pohledu domácích dobře, po prvním úseku předávala na druhé pozici, ale Neunerová jednoznačnou cestu za zlatem německé čtveřici malinko zkomplikovala. 

Nejúspěšnější biatlonistka historie totiž musela na druhém úseku po střelbě vestoje na trestné kolečko... Skvělým během však udržela kontakt a na první místo ztratila jen deset vteřin. Miriam Gössnerová pak soupeřkám ujela a skvěle střílející Andrea Henkelová si vychutnala ovace.

"Magdalena nám vyhrávala štafety mnoho sezon a tentokrát to vyhrály ostatní holky pro ni. Navíc to je příslib do budoucnosti," řekl německý trenér Uwe Müssiggang. Neunerová totiž po letošní sezoně ukončí svoji úspěšnou kariéru.

Druhé místo obsadily Francouzky s odstupem půl minuty, boj o bronzové medaile rozhodla pro norské kvarteto finišující Tora Bergerová.

Češky podají protest

Českou štafetu rozjela výborně Veronika Vítková, dobře běžela i střílela a po prvním úseku předávala těsně čtvrtá. Barbora Tomešová se držela v kontaktu, vestoje, ale musela dobíjet všechny tři náboje a předávala v konkurenci 26 štafet sedmá.

Veronice Zvařičové stejně jako Barboře Tomešové hrozil na stojce trestný okruh, vyhnula se mu, ale klesla na deváté místo. Jitka Landová na posledním úseku dojela desátá.

"První, co uděláme, tak podáme protest, protože na závěrečném úseku nás rozhodčí poslali na poslední stav, který ještě nebyl připraven. Landová tak ztratila hodně času. Minimálně jsem přišli o deváté místo," řekl trenér Jindřich Šikola.

"Každopádně jsme ale splnili cíl, kterým byla první desítka. A otevřeně říkám, že to byl pro tento tým vysoký cíl. Všechny holky zajely, na co měly. Podaly svoje maximální výkony. Nechci spekulovat, kde bychom byli v plné sestavě, ale na mistrovství světa přijely ty, které chtěly závodit," řekl kouč Šikola.

Mistrovství světa v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo)

Ženy - štafeta (4x6 km): 1. Německo (Bachmannová, Neunerová, Gössnerová, Henkelová) 1:09:33,0 (1 tr. kolo+10 dobíjení), 2. Francie (Bruinetová, Boilleyová, Bescondová, Dorinová-Habertová) -28,5 (0+7), 3. Norsko (Hornová, Ringenová, Solemdalová, Bergerová) -39,5 (0+12), 4. Bělorusko -41,2 (0+6), 5. Švédsko -1:05,2 (0+5), 6. Ukrajina -1:20,5 (0+8), ...10. ČR (Vítková, Tomešová, Zvařičová, Landová) -3:50,8 (0+12).

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)