Michal Šlesingr

Michal Šlesingr | foto: Reuters

Biatlonista Šlesingr se na střelnici trápí. Potřebuju se uklidnit, říká

  • 5
Na běžkách předvádí kvalitní časy, honí i nejrychlejší soupeře. Jakmile však přijede na střelnici, sebevědomí Michala Šlesingra se v mžiku rozplyne. "Potřebuju se uklidnit," přiznává nejlepší český biatlonista.

Dvakrát za sebou skončil v celkovém hodnocení Světového poháru v nejlepší desítce. Na konci letošní sezony by se v TOP 10 viděl rád opět. "Jen nevím, jestli jsem si na sebe nenaložil příliš. Je to náročný," vypravuje biatlonista.

Za svým cílem vykročil - velice nejistě. "Na běžkách se cítím docela dobře, forma tam je. Jen se potřebuju trefit," říká devětadvacetiletý biatlonista. 

V úvodních dvou závodech Světového poháru, v Östersundu a v Hochfilzenu, na střelnici nečekaně hodně chyboval. Ve stíhacím závodě v rakouském středisku dojel do cíle s osmi nepřesnými zásahy. "To už se mi dlouho nestalo," ani si nevybaví podobně špatnou bilanci z předešlých závodů.

Na střelnici nemá sebevědomí. "Zbytečně chybuju. Potřeboval bych se uklidnit," přiznává. "S povedenými prvními závody se hned jede líp, člověk naskočí na pozitivní vlnu, věří si, nemá strach."

BĚŽECKÁ ČÁST. Michal Šlesingr v závodu na 20 kilometrů v Östersundu.

Což momentálně jeho případ není. Kdesi v podvědomí ho něco svazuje. "Jako bych se toho trochu bál, nejsem uvolněný."

V tréninku přitom se střelbou problémy nemá. S trenérem Ondřejem Rybářem rozebírá, jak je možné, že jakmile naskočí do závodního tempa, kupí chyby. "Ale moc se v tom pitvat nechci. Abych do toho úplně nezabředl. Jenže já nejsem typ, co to prostě hodí za hlavu. Možná proto někdy zbytečně vymýšlím kraviny."

Vynechat závody a v klidu potrénovat, takovou variantu si kvůli kostrbatým začátkům sezony vůbec nepřipustil. "Rovnám si to průběžně."

Nahoře ho drží výborná běžecká forma. "Když člověk dobře střílí, ale blbě běhá, hodně těžko může myslet na nějaký výsledek. Ale naopak je to pozitivnější. Stačí to jednou trefit a vše se zlomí," věří Šlesingr, momentálně 34. muž Světového poháru.

V Pokljuce, kde od čtvrtka pokračuje Světový pohár třetím dílem, si v tréninku užíval bezchybných střeleckých položek i mrazivého, ale slunečného počasí. "Už se konečně hodlám trefit. Tak jsem si to naplánoval," vysvětluje vážným tónem.

A vzápětí se rozesměje: "A když ne, tak na dalších závodech. Svěťáků zase tolik nemáme, už by to chtělo se chytit," dodá. Motivaci má mimořádnou - vrchol letošní sezony, mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, se blíží...


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)