Adam Václavík dotáhl českou štafetu na desátou příčku.

Adam Václavík dotáhl českou štafetu na desátou příčku. | foto: Český biatlon, Petr SlavíkČTK

Fantastický Václavík dotáhl štafetu na desátou příčku. Vyhráli Norové

  • 286
Skvělý výkon předvedl v závěru mužské štafety Adam Václavík. Český biatlonista dorazil do cíle na desátém místě a s největší pravděpodobností zajistil Čechům pět startovních míst i pro příští sezonu. V norském Oslu suverénně zvítězili domácí reprezentanti.

ONLINE

Závod mužských štafet jsme sledovali podrobně.

Štafetu přebíral od Jaroslava Soukupa na čtrnáctém místě. Tehdy sestava Moravec, Krčmář, Soukup a Václavík ztrácela na jedenáctou Ukrajinu 50 sekund, na desáté Spojené státy dokonce více než minutu.

Jenže finišman Adam Václavík fantastickým běžeckým výkonem a téměř bezchybnou střelbou předjížděl jednoho soupeře za druhým. Ač Ukrajinec Semjakova zvládl obě položky bezchybně, běžecky na nejlepší nestačil.

Naopak 24letý Václavík předvedl na svém úseku sedmý nejrychlejší běžecký čas. V cílovém prostoru poté přesprintoval jedenáctou Itálii a zejména dvanácté Ukrajince. České kvarteto absolvovalo závod s devíti dobíjeními bez trestného kola.

Stejně jako Češi se totiž i Ukrajinci rozhodli bojkotovat finále Světového poháru v ruském Ťumeni.

A tak o počtu startovních míst pro příští sezonu rozhodovala s největší pravděpodobností (Ukrajinci stále mohou do Ťumeně odcestovat a porušit své počáteční rozhodnutí) právě štafeta v norském Oslu. Pokud chtěli Češi udržet umístění v elitní desítce žebříčku, museli se umístit dvě příčky před Ukrajinou.

To se nakonec díky skvělému finiši Adama Václavíka povedlo. 

Norský kvartet Birkeland, L’Abee-Lund a sourozenci Böovi zvítězil s náskokem 50 sekund. Na druhém místě dojela sestava Rakouska před Ruskem.

Jak se vše odehrálo

K netradiční rošádě se před posledním českým závodem sezony rozhodli trenéři. První úsek obstarával Ondřej Moravec, tradiční finišman Michal Krčmář dostal důvěru na druhém úseku, třetí připadl na Jaroslava Soukupa a finiš poté na Adama Václavíka. 

„Adam tady vypadá běžecky ze všech nejlépe,“ vysvětloval rozhodnutí pro Českou televizi trenér Michael Málek. 

Na úvodní položce sice Moravec třikrát dobíjel a ze střelnice odjížděl společně s polským biatlonistou na chvostu celého startovního pole, šestým nejlepším běžeckým časem ale dokázal předat štafetu na čtrnácté příčce. Stále v dosahu elitní desítky.

Ani Michal Krčmář nebyl na stavech neomylný. Po náhradním náboji musel sáhnout při zastávce vleže i vstoje. Na trati ale Krčmář – na rozdíl od ostatních závodů v Oslu – solidně běžel. V polovině závodu figurovali Češi už na jedenácté pozici, těsně před ukrajinskou sestavou.

Přetahovaná o pět startovních míst i pro příští sezonu pokračovala.

Na třetím úseku běžící Jaroslav Soukup se ve 35letech definitivně loučil s bohatou kariérou. Dvojnásobný olympijský medailista držel českou štafetu v kontaktu s elitní desítkou, poslední položka mu ale hrubě nevyšla. 

Kvůli třem dobíjení se propadl na čtrnáctou pozici. Václavíkovi předával s obrovským mankem na Ukrajince i elitní desítku.

Jenže český mladík se blýskl skvělým výkonem. První střelbu vleže zvládl bezchybně, navíc na trati neustále zrychloval a v měření časů se rovnal s největšími biatlonovými esy Johannesem Bö nebo Rakušanem Eberhardem.

Ani jedno dobití na závěrečné položce vestoje Václavíka nezastavilo. Heroickým výkonem v posledním okruhu vymazal ztrátu 28 sekund na tehdy jedenáctého Ukrajince Semjakova, v cílové rovince poté dokázal ze sbee vymačkat zbytek sil a o pouhé tři desetiny sekundy zdolal i Itala Cappellariho.

Přitom ještě na šesté z osmi střeleckých zastávek přijeli na stav na čele společně domácí Tarjei Bö a Ital Dominik Windisch. Zatímco Nor vybílil pět terčů rychle a přesně, Windisch tlak neustál a musel dokonce na trestné kolo.

Rázem se domácí štafeta na čele celého závodu osamostatnila. A tehdy už komfortní náskok téměř půlminuty dále narůstal. Do cíle poté norský výběr přivezl s vlajkou v ruce Johannes Bö. Letos potřetí. 

Světový pohár v biatlonu

Oslo (Norsko)

Muži - štafeta (4x7,5 km): 1. Norsko (Birkeland, L'Abee-Lund, T. Bö, J. Bö) 1:13:13,7 (0 tr. okruhů + 3 dobíjení), 2. Rakousko (Landertinger, Leitner, Eder, Eberhard) -50,3 (0+5), 3. Rusko (Cvetkov, Babikov, Malyško, Šipulin) -56,9 (0+4), 4. Švédsko -1:05,8 (0+4), 5. Německo -1:29,4 (0+9), 6. Francie -1:58,5 (0+8), ...10. ČR (Moravec, Krčmář, Soukup, Václavík) -3:04,6 (0+9).


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)