Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příště už v Koreji. Fourcade ovládl hromadný závod, Češi ve druhé desítce

  14:25aktualizováno  16:25
Zatímco sprint a stíhací závod v italské Anterselvě patřil Johannesu Bö, závěrečné klání tohoto podniku Světového poháru a poslední předolympijský test ovládl francouzský biatlonový fenomén Martin Fourcade. V hromadném závodu mu neuškodily ani dvě chyby na střelnici, vše spravil rychlým během. Johannese Bö zradilo pět minel. Dva Češi na trati se vměstnali do druhé desítky - Ondřej Moravec byl čtrnáctý, Michal Krčmář pak šestnáctý.
Martin Fourcade na střelnici v hromadném závodu v Anterselvě.

Martin Fourcade na střelnici v hromadném závodu v Anterselvě. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Martin Fourcade dál a dál přepisuje biatlonovou historii.

Tedy: v hromadném závodu ve vysoko položeném středisku v Jižním Tyrolsku zapsal 69. vítězství ve Světovém poháru, poosmnácté za sebou se dostal na pódium, celkově už byl na čelných příčkách 130krát.

Hromadný závod mužů

Závod jsme sledovali v podrobné on-line reportáži.

Na olympiádu v Pchjongčchangu se nemohl naladit lépe. Během celého závodu prokazoval svou dominanci, zapínal a nahazoval své běžecké turbo, v čele nebyl jen po druhé střelbě vleže, kde chyboval jednou.

Postupně však ztrátu stahoval, na další střelecké zastávce se už nemýlil, a pak si dokonce mohl dovolit i omyl při úplně poslední ráně.

Na stadion přijížděl s luxusním 20vteřinovým náskokem, zpomalil, zamával a vychutnával si poslední metry. Anterselva byla v tu chvíli jeho.

Česká olympijská nominace

Český biatlonový tým pro ZOH v Pchjongčchangu doplnili Jaroslav Soukup a Veronika Zvařičová. O poslední místo pojedou Charvátová a Johanidesová.

Vzrušující a napínavá bitva byla nakonec k vidění v souboji o druhé místo. Nor Tarjei Bö, starší bratr Johannese, o něj bojoval s krajanem Erlendem Bjöntegaardem. Nakonec si ho uzmul pro sebe, ale Bjöntegaard zase tak smutnit nemusí - vždyť třetí místo znamená jeho první pódium v životě.

Že dosud nebyla příliš řeč o Johannesi Bö? Nejprve sláva vítězům, až pak čest poraženým. A to je případ Johannese Bö - ačkoliv dosud v Anterselvě kraloval, sprint a stíhací závod patřily jemu, klání s hromadným startem zbabral.

Na ležkách minul pokaždé dvakrát, na stojkách pak přidal ještě jednu chybu, ale superrychlý běh - nejrychlejší ze všech - ho dostal na konečnou šestou pozici, tedy na rozšířené pódium.

Michal Krčmář v hromadném závodu v Anterselvě.

Dva čeští zástupci, Ondřej Moravec a Michal Krčmář, předvedli solidní výkon. Prvně jmenovaný se dopustil jedné chyby hned při úvodní ráně a dojel čtrnáctý, Krčmář nasbíral o dva omyly více a byl šestnáctý.

„Bylo vidět, že trať Michalovi (Krčmářovi) chutná, ale chyby ho stály lepší umístění,“ hodnotil trenér mužů Michael Málek v rozhovoru pro Českou televizi.

„Na Ondrovi (Moravcovi) se už podepisuje únava, myšlenkami je možná trochu jinde, ale myslím, že oba předvedli velice pěkné umístění,“ dodal Málek s tím, že biatlonovou reprezentaci v příštím týdnu čeká přesun do Kazachstánu na závěrečnou předolympijskou přípravu.

Francouzští závodníci měli u trati v Anterselvě mnoho příznivců.
Hromadný závod biatlonistů v Anterselvě.

Celý seriál Světového poháru s 834 body nadále vede Martin Fourcade před Johannesem Böem a Jakovem Fakem. Dvaadvacátý je Ondřej Moravec.

Jak se vše odehrálo

Počasí se uklidnilo. Zatímco při ženském hromadném závodu silně foukalo ze strany, hustě sněžilo, a navíc biatlonistky trápila snížená viditelnost, to muži prožívali oblačné odpoledne, kdy slunce prosvítalo a vločky jen lehce poletovaly, vítr se uklidnil a teploty klesaly k minus čtyřem stupňům.

A jedeme. Úvodním tříkilometrovým kolem prováděl třicetihlavý biatlonový had ve žlutém trikotu jedoucí Martin Fourcade. Celý okruh si za sebou jako svůj stín vezl Johannese Bö, který se pak ujal na chvíli vedení. Na střelnici pak francouzský fenomén ale dorazil jako první.

Hromadný závod biatlonistů v Anterselvě.
Hromadný závod biatlonistů v Anterselvě.

Fourcade čistý, Johannes Bö krouží. Zatímco Martin Fourcade se na úvodní ležce nemýlil, Johannes Bö musel na běžkách absolvovat 300 metrů navíc a ze střelnice odjížděl až na 23. příčce se skoro 40vteřinovou ztrátou. Na čelná místa se prodral Rus Šipulin, bezchybných bylo pouze jedenáct biatlonistů. První byl Francouz Simon Desthieux, Fourcade jen o pár desetin vteřin za ním.

Česká pospolitost - když ty jedna chyba, tak já taky, ať je to fér. Oba čeští biatlonisté zapsali při první střelecké zastávce shodně jeden omyl. Michal Krčmář odjížděl šestnáctý, Ondřej Moravec o pět pozic za ním.

Haló, my vám nestačíme! Zatímco první okruh zaskočil pomalejším během vláčku, v tom dalším Fourcade a spol. zapnuli turbo. A Čechům to dělalo problémy. Ztráta na čelo u obou Čechů narůstala.

Peiffer, Svendsen v čele. Zatímco na druhé ležce jak Fourcade, tak Šipulin jednou minuli, Arnd Peiffer z Německa i Nor Emil Hegle Svendsen pálili čistě a dostali se do čela. Johannes Bö si ani tentokrát neodpustil dvě minely a odjížděl až na 22. příčce. Šipulin byl třetí, Fourcade čtvrtý.

Češi čistí. Moravec s Krčmářem byli zase zajedno, při druhé střelbě vleže ale nezaváhali a vydrápali se průběžným pořadím vzhůru: konkrétně Krčmář byl dvanáctý, Moravec sedmnáctý.

Fourcade stahuje. Před první stojkou jeli u sebe Peiffer se Svendsenem, Fourcade stáhl ztrátu o devět vteřin.

Fourcade v čele. Zatímco Francouz úvodní střelbu vestoje zvládl s klidem, Šipulin a Svendsen minuli dvakrát, Peiffer dokonce třikrát. Fourcade odjížděl s výrazným náskokem (přes 23 vteřin) na druhého Tarjeie Bö, který se díky čisté střelbě výrazně posunul průběžným pořadím. Jeho bratr Johannes konečně pálil bezchybně a vydrápal se na 14. příčku.

Řeč čísel

Zajímavosti ze závodu

Nejrychlejší běh: J. T. Bö, 35:21
Nejrychlejší český běh: Krčmář, 36:27
Nejrychlejší střelba: Eder a Guigonnat, 1:36
Nejrychlejší česká střelba: Moravec, 1:57

Fak umí, umí. Jediným střelcem bez omylu byl po třetí střelecké zastávce Slovinec Jakov Fak, jehož však brzdil pomalejší běh.

Češi u sebe. Krčmář jedna chyba a Moravec za nula. A čeští reprezentanti jeli kousek od sebe, Krčmář byl patnáctý, Moravec sedmnáctý.

Fourcade ujíždí všem. Francouz v okruhu před závěrečnou střelbou absolvoval sólojízdu a zvyšoval náskok skoro na půl minuty. Moc dobře věděl, že má luxusní pozici.

Martin Fourcade na střelnici v Aterselvě.

Poslední rána mimo. Když Fourcade na závěr minul, zaklel. Ale protože chybovali i Erlend Bjöntegaard, Tarjei Bö i Benedikt Doll, vyrážel do posledního okruhu s půlminutovým náskokem na Tarjeie Bö. Mýlil se nakonec i Fak, jenž se propadl do druhé desítky. Oba Češi byli stoprocentní a do posledního okruhu udrželi své pozice.

O Fourcadovi už není pochyb, co ale stříbro? Jestli něco bylo v tomto závodu napínavé, byl to souboj o druhé místo. Tarjei Bö se o něj přetahoval s Erlendem Bjöntegaardem, rozhodly dvě vteřiny.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie)

závod s hromadným startem

Muži (15 km): 1. M. Fourcade (Fr.) 40:18,6 (2 trest. okruhy), 2. T. Bö -2,8 (2), 3. Bjöntegaard (oba Nor.) -5,1 (2), 4. Doll -16,0 (2), 5. Kühn (oba Něm.) -18,3 (2), 6. J. Bö -29,2 (5), 7. Svendsen (oba Nor.) -33,5 (3), 8. Windisch (It.) -36,3 (4), 9. Šipulin (Rus.) -41,8 (3), 10. Desthieux (Fr.) -44,4 (3), ...14. Moravec -57,0 (1), 16. Krčmář (oba ČR) -1:13,0 (3).

Průběžné pořadí SP (po 15 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 834, 2. J. Bö 780, 3. Fak (Slovin.) 467, 4. Šipulin 460, 5. Peiffer (Něm.) 443, 6. T. Bö 434, ...22. Moravec 217, 24. Krčmář 215, 36. Šlesingr 108, 75. Soukup 16, 79. Krupčík 9, 85. Václavík (všichni ČR) 7.

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Novým trenérem volejbalistů Karlovarska je Ital Mascia, vystřídal Hudečka

30. dubna 2024  12:48

Novým trenérem volejbalistů Karlovarska je Stefano Mascia. Západočeský klub o tom informoval na...

Konečný opouští Spartu, míří do Komety za vidinou většího prostoru

30. dubna 2024  12:08

Jakub Konečný bude v hokejové kariéře pokračovat v dresu Komety Brno. Jedenadvacetiletý centr,...

Hirscherova výzva. Co obnáší změna zemí? A kdy získá místo mezi elitou?

30. dubna 2024

Premium Když před pěti lety oznámil konec kariéry, mnozí kroutili hlavou. Proč? Vždyť je mu teprve třicet...

Život je nefér, jak mám žít dál? Šampion UFC v slzách, přišel o ročního syna

30. dubna 2024  11:34

Už schytal spoustu tvrdých ran a úderů, nyní ale prožívá bolest nejtěžší. Francis Ngannou, bývalý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...