Ženský Jordan může přinést revoluci

Brno - V černých šusťácích, šedé mikině a s tmavým kšiltem vyhlížela nenápadně. Přitom nenápadná je to poslední slovo, které by Deannu Nolanovou vystihovalo. Sedmadvacetiletou Američanku spolu s krajankou Sophií Youngovou představily basketbalistky Gambrinusu SIKA Brno jako své nové skvosty před sezonou.

Před sezonou, v níž budou obhajovat titul evropských šampionek. V roztodivných grimasách před fotoaparáty vynikala ztřeštěná Youngová, ale na hřišti by to mělo být přesně naopak.

Nolanová totiž není jen další zářivou brněnskou posilou, ale hráčkou, která může do Česka a celé Evropy přinést revoluci - ženské smečování. Tedy trik, který ovládá jen hrstka zámořských hráček.

„Zatím to zkouším na tréninku, v zápasech to můj trenér nechtěl. Bál se zranění,“ vypráví Nolanová. „Ale tady v Evropě bych to mohla zkusit. Když bude zápas rozhodnutý, třeba bude místo na nějakou show,“ plánuje s jiskrou v oku.

Však už si tahle ďáblice vysloužila i přezdívku „ženský Michael Jordan“, spoluhráčky ji zase oslovují Tweety podle kresleného ptáčka z pohádek Warner Bros. „Protože podobně jako on umím skákat a létat,“ chlubí se Nolanová.

V Brně už se sice během posledních dvou let vystřídalo trio amerických hvězd, ale tahle žena je mezi nimi unikát. Už jen svým vzhledem: před 11 lety byla zvolena basketbalovou miss státu Michigan, nyní její tělo zkrášluje 18 tetování. „Moje nejoblíbenější je motýlek na zádech,“ svěřuje se.

Co však Nolanovou zdobí nejvíc, jsou její výkony. Letos dovedla Detroit podruhé za sebou k titulu v americkéWNBA, vyhlásili ji nejužitečnější hráčkou finále. Taková superhvězda ještě v Brně nebyla.

„Pokud chceme čelit tlaku bohatých ruských klubů, musíme také nakupovat špičkové americké hráčky,“ řekl brněnský manažer Jiří Hamza.

Proto do Brna přivedl rovnou dvě. Druhá z nich, dvaadvacetiletá Youngová, je čtyřkou letošního draftuWNBA a podle všeho jí bude patřit budoucnost.

Působení dvou amerických hvězd, které v Brně vystřídaly loňskou dvojici Miltonová - Salesová, má zatím jediný háček. Vázne komunikace. „Když trenér něco řekne, tak se díváme na reakce ostatních hráček, abychom pochopily, co po nás chce,“ vypráví Youngová. „Ale pokyny vždycky někdo přeloží a je to v pohodě.“

O tom, že si s Češkami budou rozumět na hřišti, pak už nikdo nepochybuje.

Sophia Youngová


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž