Momentka ze zápasu BLC Sparta Praha (v bílém) - Kralupy nad Vltavou.

Momentka ze zápasu BLC Sparta Praha (v bílém) - Kralupy nad Vltavou. | foto: Miloš Březina/BLC Sparta

Ženská basketbalová liga chystá rozšíření, Kralupy se ho ale nezúčastní

  • 4
Nejvyšší basketbalová soutěž žen se od příští sezony rozšíří z deseti na dvanáct týmů. Může se tak vedle mladoboleslavské Slovanky rozrůst středočeské zastoupení? Asi sotva. Ve druhé nejvyšší soutěži působí Kralupy nad Vltavou, Benešov a Pečky, ale jen Kralupy mají reálnou naději na přední umístění.

"My ale postoupit určitě nechceme, nemáme na to hráčky ani peníze," tvrdí kralupská trenérka Terezita Čermáková.

Z nejvyšší soutěže letos nikdo nebude sestupovat a nahoru se probojují vítězky první ligy. Dvanáctého účastníka ŽBL pak doplní majitel divoké karty, kterou vybranému družstvu přiřkne svaz. "My sotva zaplatíme rozhodčí, celé je to blbost,"míní Čermáková.

Prvotní podnět nicméně vzešel od pardubické Studánky, akutně ohrožené sestupem ze ŽBL. "Rozdíl mezi soutěžemi je obrovský. Než se nováček rozkouká, padá zpět," uvedl pardubický manažer Aleš Černohorský, jenž před setkáním zástupců klubů během Českého poháru v Hradci Králové zaslal dopis řediteli ligy.

"Psal jsem v něm, že jsme jediný ligový tým v kraji, že dáváme příležitost dorostenkám a že na nás chodí velmi slušné návštěvy," vyjmenoval hlavní body Černohorský. "Očekávání nebyla nijak přehnaná. Ostatní ale projevili zájem, což vyústilo v hlasování."

Boleslavská Slovanka se nepřiklonila ani na jednu stranu a hlasování se zdržela, těsná většina klubů však byla pro rozšíření ŽBL.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž