Zemětřesení v kádru má přiblížit titul

Nymburk - Středa 25. září podvečer, první kolo nového ročníku Mattoni NBL: před hučící publikum v nymburské hale nastupuje do duelu s opavským mistrem domácí základní pětka Whitfield, Grepl, Kubálek, Johnson, Vuksanič. Pětice, oproti minulé sezoně z osmdesáti procent proměněná, která by měla táhnout BK ECM k vysněnému titulu. Tak tuto scénu si fanouškové basketbalistů Nymburka musí ještě tři měsíce jen představovat. Ale měla by se stát skutečností. Rozhovor s trenérem Benáčkem čtěte ZDE

Bronzový celek poslední sezony, jenž se v pátek odebral na měsíční dovolenou, během června opět doznal značných změn. Klub opustili všichni tři Jugoslávci a rodinou blíže k domovu přitahovaný nejlepší střelec Jelínek. Pravděpodobný je i odchod další opory rozehrávače Hrubého.

Naopak do Nymburka míří na české poměry nečekaně velké hvězdy: nejlepší střelec finské ligy Ashante Johnson i nejužitečnější hráč minulé sezony Mattoni NBL Maurice Whitfield. Oba černé Američany doplňuje osmý nejlepší střelec minulé sezony (540 bodů – průměr 17) Tomáš Grepl z Ústí, odkud přichází i Tomáš Vorlíček. Jiří Formánek dorazil z USK a Darko Vuksanič z Mostaru. V týmu by měli zůstat rozehrávač Jiří Vorlíček, křídla Kubálek, Novotný, Panáček a dlouzí hráči Špička, Freiberg a snad i Votroubek.

Pohyblivého pivota, případně křídlo Johnsona (203) z průměrného celku finské ligy z Tampere Nymburk objevil při utkání ECM Praha v Severské lize, které tento hráč ovládl. Vedle průměru 26 bodů ve finské lize na zápas přidával 10,5 doskoku, při trojkách měl úspěšnost 42 a při dvojkách 54 procent.

Rozehrávač Whitfield (186), v dresu Kunína 15. nejlepší střelec ligy (průměr 14, dvojky 55 procent, trojky 28), byl mimo jiné nejlepší v asistencích (průměr 6) i ziscích (3,3), třetí nejlepší v získaných faulech (5,5) a 17. na doskoku (průměr 5,6). Nymburk se o možnosti získat tohoto cenného borce dozvěděl před třemi týdny a dohodl se s ním velice rychle.

Pivot Vuksanič (207) se do Nymburka vrací po roční pauze. V předminulé sezoně se prezentoval vynikajícím doskokem a získáváním kupy faulů.

Nyní již výhradně křídlo Grepla (193) z minulosti provází pověst problémového, sobeckého a na hřišti se neustále rozčilujícího hráče, který sbírá zbytečné fauly.  „To, že jsem problémový a sobecký, o mně roztrušují ti, co basketu nerozumí a nic v něm nedosáhli. Já tu chci dokázat, že takový nejsem. Na chování na hřišti musím zapracovat. Při diskusích s rozhodčími jsem si vybíjel frustraci z toho, že jsem nemohl seřvat spoluhráče, kteří i kvůli špatnému vedení trenérů nedělali, co měli,“ hájí se hráč, jenž si naposled držel dvojkovou úspěšnost 49 a trojkovou 38 procent.

Fakt, že přišel nahradit body Jelínka, si nebere. „Hlavní je, abychom vyhrávali a kouč byl spokojen, nejde o moje statistiky. Do Nymburka jsem přišel za basketbalem dělaným za vysoké úrovni, za kvalitními spoluhráči, s nimiž bude šance na titul. Konečně chci zkusit hrát ve špičkovém celku, což by mi mohlo pomoct dostat se do nároďáku a do zahraničí.“

Zklamání z minulé sezony si v Nymburku, kde stejně jako Grepl oceňují velmi profesionální basketbalové prostředí, chtějí vynahradit i rozehrávač Tomáš Vorlíček (184, průměr 4 body), který se na hřišti setká s bratrem Jiřím, a také pivot Jiří Formánek (210, 3). Toho v minulé sezoně omezovalo zranění, jež ho postihlo před jejím startem. „Pak jsem nedostával moc šancí. Nymburk je pro mě nový začátek, chci z toho vytěžit maximum. Musím si udržet výkonnost a pak se ukáže, jestli si zasloužím třeba i základní pětku,“ přemítá Formánek. „Já jsem ještě mladý, jakou dostanu šanci, záleží na kouči,“ odtušil jeho nový kolega Vorlíček.

Nymburk většinou bez zahraničních posil v červnu pracoval hlavně na individuálních dovednostech. V testovacím duelu s Děčínem, v němž exceloval pivot Formánek, lehce vyhrál.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž