Pardubice - USK Praha, Sýkora - Kotas

Pardubice - USK Praha, Sýkora - Kotas - Pardubický Sýkora (vlevo) v souboji s Kotasem z USK Praha. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Výhra po dřině. Synthesia dodržela „tradici“

Pardubice - Pardubičtí basketbalisté dodrželi březnovou "tradici". Vítěznou šňůru natáhli na šest kol. Ale úspěšnému výsledku znovu předcházela perná dřina. "Zase to bylo drama. Nemuselo být, ale na to už jsme zvyklí," pronesl trenér Ivan Vojtko. Synthesia vyhrála 74:67 na půdě Kolína. A prodloužila i sérii soupeře.

Nováček čeká na výhru už osm kol. "Našim hráčům ale musím poděkovat, předvedli jsme opravdu bojovný výkon," prohlásil domácí trenér David Musil po své premiéře na kolínské lavičce.

Středočeši notně znepříjemnili cestu favorita k povinné výhře. V úvodu se s ním přetahovali o vedení.

Hosté ho dokázali pevněji uchopit až v závěru první čtvrtiny. A postupně odskočili až na desetibodový rozdíl.

"Naši hráči na začátku nedokázali splnit to, co jsem od nich chtěl. Manko se pak s námi táhlo po celý zápas. Kdyby byl úvod vyrovnanější, koncovku bychom zvládli. Soupeři by došly síly, protože hrál v sedmi lidech," tvrdí Musil, někdejší hráč a později manažer Pardubic.

Hosté, kteří opět nastoupili bez zraněného dirigenta Sanderse, však nedokázali udržet zápas pod kontrolou.

"Nedali jsme jasné koše, ztráceli jsme míč a soupeř se dostal víc do hry, než by nám to bylo milé," řekl Vojtko. "Opět bylo znát, že jsme hráli bez klasického rozehrávače. Soupeř se na to dobře připravil."

A Pardubicím dokázal připravit řadu horkých chvilek. Několikrát vymazal svou bodovou ztrátu. Ve 30. minutě se po trefě Harrisona dokonce dostal na pár vteřin do nejtěsnějšího vedení. A pět minut před koncem americký křídelník srovnal na 61:61.

"Udělali jsme několik chyb. Z toho vyplynuly lehké koše Kolína, který po výměně trenéra hrál v euforii," řekl Vojtko.

Koncovku však favorit zvládl. Na soupeřovo vyrovnání odpověděl sedmibodovou šňůrou. A náskok si už pohlídal až do závěrečného klaksonu.

"Nakonec jsme ukázali svou psychickou kvalitu," oddechl si Vojtko po šesté výhře v řadě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž