Ladislav Sokolovský z Nymburka při trestném hodu

Ladislav Sokolovský z Nymburka při trestném hodu | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Vítězná série? Radši o tom moc nepište, prosil kapitán Nymburka

  • 0
Basketbalisté nymburského týmu se ve druhém zápase osmifinálové skupiny EuroCupu rozjížděli hodně pomalu, kdo ale přetrpěl nepovedený poločas, ten viděl strhující útočnou show ihned po přestávce.

V pardubické ČEZ Areně porazil český lídr Nymburk francouzský tým Gravelines Dunkerque 79:62 a výrazný podíl na výhře měl s 25 body domácí střelec Chester Tre Simmons.

V úvodní desetiminutovce se Středočeši trápili v útoku, dali pouze 10 bodů. "Neviděl jsem nás už dlouho v takové útočné krizi," řekl po utkání kapitán nymburského týmu Ladislav Sokolovský a pokračoval: "Hlavně první čtvrtina byla hrozná, pak už to bylo lepší. Měli jsme otevřené střely, ale nic tam nespadlo. Naštěstí se to stalo na začátku, takže byl čas se z toho vzpamatovat."

Čtvrtinu jste nakonec prohráli jen 10:17, mohlo být i hůř...
Tu bídu v útoku jsme vynahradili slušným výkonem v obraně. Získávali jsme i hodně balonů, ale útoky jsme neproměňovali.

Po poločase se váš herní projev změnil. Byly v tom pokyny od trenéra?
Ano, druhá půlka už byla v útoku dobrá. Máme dost zkušených hráčů, takže se toho moc měnit nemuselo. Chtěli jsme více využívat hry jeden na jednoho, bez clony na obránce, protože to na konci poločasu bylo účinné. Všichni v kabině věděli, že ta první půlka byla v útoku hrozná, takže jsme se hlavně hecovali, abychom se dostali hlavami nahoru a věřili si. Hlavně to bylo takové povzbuzení než kritika.

Ve třetí desetiminutovce jste dali stejných 31bodů jako za celý úvodní poločas, to se asi zápas lámal...
Už na konci poločasu dal Tre (Chester Simmons pozn. red.) dvě trojky a od té doby si strašně věřil. Hlavně on to nakopnul ve třetí čtvrtce. Ono se hraje úplně jinak, když je člověk s hlavou nahoře, když si věří. On je zdárný příklad toho, že když si věří a má to v hlavě, tak střelec jako on pak nemá sebemenší problémy proměňovat i těžké pozice.

V posledních vteřinách poločasu jste musel zkusit střelu z vlastní půlky, které moc nechybělo. To by týmu před poločasovou pauzou pomohlo?
To ano, ale to je o náhodě. Naštěstí to po pauze vzal do ruky Tre a exceloval.

Od druhého poločasu vás vysílala televizní ČT4, trochu to vypadalo, že se do toho přenosu šetříte?
Na to nikdo nemyslí, hrajeme teď hodně zápasů, které se vysílají. Špatná hra v úvodu byla jen náhoda.

Nymburk vyhrál už 17 zápasů v řadě, víte to?
No v kombinaci všech tří soutěží, moc si to nevybavuji, je to asi klidně možné. Ale bylo by lepší, aby o tom novináři nepsali, protože jak se série začne počítat, tak se pak prohraje. Cizinci o té šňůře asi nevědí, protože zápasy jdou v rychlém sledu a není čas nad tím přemýšlet.

Zmínil jste hodně zápasů, jak vám vyhovuje ten zápasový frmol?
Já jsme vždy říkal, že čím víc zápasů, tím lépe, tím míň je potom tréninků. Ale na stará kolena to musím trochu poopravit. Myslím si, že ten trénink nám trochu chybí, i když to tak zatím nevypadá. Nemáme skoro vůbec šanci trénovat pět na pět. Hrajeme třikrát týdně a ten trénink tam chybí, alespoň já to tak cítím. Ideální by byly dva zápasy týdně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž