Jan Jirsák (vpravo) z Hradce Králové uniká Věroslavu Suchardovi z Chomutova.

Jan Jirsák (vpravo) z Hradce Králové uniká Věroslavu Suchardovi z Chomutova. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Úvodní souboj v kočkované o prvoligovou korunu zvládl úspěšně Chomutov

  • 0
Basketbalisté Levhartů Chomutov využili domácího prostředí a v úvodním finále první ligy zdolali Lions Jindřichův Hradec 96:92. Vítězové vedli po valnou většinu zápasu. Druhý duel je na programu ve čtvrtek 5. května, hraje se na jihu Čech.

V základní části si její dva nejlepší celky udržely ve vzájemných soubojích domácí neporazitelnost, ve stejném duchu začalo i jejich "kočičí" finále.

Do prvního zápasu vstoupili úspěšně hosté z jihu Čech. Jejich lídr Jan Tomanec začal utkání dvěma ze svých celkových 24 bodů (k nim navíc přidal i 11 doskoků a už tradičně si připsal double-double) a podílel se na mírném vedení. To však trvalo pouze do šesté minuty, kdy domácí otočili.

Trumfování o drobný náskok trvalo až do startu druhé půle. Chomutov vsadil na to nejzkušenější, co má k dispozici. A bývalí reprezentanti v jeho službách Věroslav Sucharda s Pavlem Staňkem pomohli svými body až ke čtrnáctibodovému náskoku.

Hosté ještě v průběhu veleofenzivní čtvrté části hry (29:32) dokázali dvakrát snížit na dvoubodový odstup - pokaždé to bylo po úspěšných šestkách Jana Čecha - to však bylo jejich maximum. Cestu Chomutova k prvnímu úspěchu se pokusili zkomplikovat fauly, Severočeši však v osmi z deseti případů uspěli a náskok dvou košů uhájili.

Hosté měli vynikající exekuci šestek, minuli v jediném z 19 případů. o vítězství je ale připravila nepřesná trojková střelba, proměnili pouze dva z 18 pokusů.

První liga basketbalistů - finále, 1. zápas

Levharti Chomutov - Lions Jindřichův Hradec 96:92 (24:23, 43:39, 67:60)
Nejlepší střelci:
Sucharda 22, Staněk 21, Jiráň 17, Hanzlík 13, Balík 11, Hemmy 8 - Tomanec 24, Sismilich 17, Prachař a Čech 16, Holanda 9.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž