Nymburský křídelník Vojtěch Hruban při nájezdu

Nymburský křídelník Vojtěch Hruban při nájezdu | foto: FIBA

Doma bez potíží. Nymburk vstoupil do play off Ligy mistrů jasnou výhrou

  • 1
Nymburští basketbalisté porazili v úvodním osmifinále Ligy mistrů tureckou Bandirmu 92:70. V pražské hale Královka potvrdili roli nejlepšího týmu základní části a oslabenému soupeři nedali šanci. Druhý zápas série hrané na dvě vítězství se na soupeřově palubovce odehraje za týden.

Bandirma kvůli finančním problémům přišla před play off o americké opory a Nymburk toho dokonale využil. Výběr trenéra Orena Amiela s výjimkou prvního koše celý zápas vedl, a když jeho náskok ve třetí čtvrtině narostl až na 29 bodů, závěrečné dějství už se pouze dohrávalo.

Nymburk - Bandirma, první zápas

Podrobná online reportáž

„Chtěli jsme hrát rychle, spoléhat na otevřené střely a intenzivní obranu, což se dařilo,“ řekl pivot Zach Hankins. „Ke konci už pak bylo těžké udržet při takovém náskoku koncentraci, ale jak nám trenér v šatně řekl, musíme od sebe chtít maximum za každé situace,“ přidal.

Amiel tak mohl v poslední desetiminutovce šetřit klíčové hráče včetně Vojtěcha Hrubana, který byl s 19 body nejlepším střelcem. Dalších 18 bodů přidal Jaromír Bohačík, bodovali všichni domácí hráči. Středočeskému celku také pomohlo 14 úspěšných trojek.

„Takový typ zápasů je vždycky ošemetný, protože jen vy jste v roli, ve které můžete ztratit. Podle mě jsme hráli slušně, ale musíme být daleko konzistentnější,“ uvedl v tiskové zprávě trenér Amiel. „Jsme uprostřed dlouhé sezony a další věc, nad kterou přemýšlím, je fakt, že musíme zůstat zdraví,“ dodal.

Sestřih ze zápasu Nymburk - Bandirma:

Druhý zápas se uskuteční v Turecku příští týden v úterý a Nymburk čeká nepříjemné cestování, které zahrnuje i tříhodinovou cestu trajektem. Pokud by český mistr venku neuspěl, případné třetí utkání by se v hale Královka odehrálo 17. nebo 18. března.

V případě postupu Středočeši narazí na lepšího z dvojice AEK Atény - Telekom Bonn a i ve čtvrtfinále by měli výhodu domácího prostředí pro možný rozhodující zápas. V AEK působí bývalý nymburský hráč Kendrick Ray, za české šampiony dlouho hrál Eugene Lawrence z Bonnu.

Basketbalová Liga mistrů

Osmifinále - první zápas

Nymburk - Bandirma (Tur.) 92:70 (29:19, 56:40, 79:52)
Nejvíce bodů: Hruban 19, J. Bohačík 18, Dixon 12 - Hazer 17, Sengun 16, Oncel 15, Haltali 13. Fauly: 19:11. Trestné hody: 11/8 - 15/5. Trojky: 14:7. Doskoky: 39:36.

Tenerife - Ostende 85:75 
Türk Telekom Ankara - Besiktas Istanbul 89:78
Hapoel Jeruzalém - Peristeri (Řec.) 91:78
Zaragoza - Lietkabelis (Lit.) 76:67 (dom. Krejčí 1 doskok)
Sassari (It.) - Burgos (Šp.) 81:84
Dijon - Nižnij Novgorod 88:73
AEK Atény - Bonn 92:85

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž