Igor Kokoškov coby asistent Utahu během utkání play off proti Houstonu

Igor Kokoškov coby asistent Utahu během utkání play off proti Houstonu | foto: AP

Suns se mění v Šuns. Vsadili na evropského trenérského průkopníka

  • 6
Jedna z posledních bariér v basketbalové NBA padla: od nové sezony nastoupí k Phoenix Suns jako hlavní trenér srbský rodák Igor Kokoškov. Stane se prvním mužem v této pozici, který nepochází ze Spojených států či Kanady.

Šestačtyřicetiletý Kokoškov po právě probíhajícím play off opustí pozici prvního asistenta v Utah Jazz. Zatím tomuto celku pomáhá ve druhém kole proti Houstonu

Do Phoenixu se vrátí, asistoval tu už v letech 2008 až 2013 a před osmi lety byl nápomocný Suns na cestě za postupem do finále Západní konference.

Asistentem v NBA je už osmnáctým rokem, kromě Phoenixu a Utahu působil v Orlandu (2015), Clevelandu (2013-14), Detroitu (2003-08) a Los Angeles Clippers (2000-03). 

Ještě předtím se stal vůbec prvním neamerickým asistentem u celku z první divize univerzitní NCAA.

„Během celé své kariéry je basketbalovým průkopníkem. Byl jedním z prvních asistentů narozených mimo Spojené státy na úrovni NCAA a NBA a loni dovedl Slovinsko k prvnímu titulu na EuroBasketu. Jeho týmy byly vždy zaměřeny na rozvoj hráčů, kreativní styl hry a na úspěch,“ odůvodnil svou volbu Ryan McDonough, generální manažer Phoenixu.

Aby řádně uvítali nového trenéra Kokoškova, Phoenix Suns se dočasně proměnili v Šuns.

03.května 2018 v 01:45, příspěvek archivován: 03.května 2018 v 14:58

Mood. https://t.co/Cdod2eeTi0

„V Igorovi získává Phoenix skvělého učitele i taktika, známe se přes dvacet let, dlouho byl vynikajícím asistentem a já mu musím jen poděkovat,“ poznanenal Kokoškovův současný utažský šéf Quin Snyder. „Ale zatím si ho tu hodláme co nejdéle ponechat,“ dodal s narážkou na souboje s Houstonem.

Srb Kokoškov, jenž má osmým rokem také americké občanství, nahrazuje kanadského kouče Jaye Triana, dočasnou volbu za odvolaného Earla Watsona. Od vedení Suns dostal v posledním kole výběru přednost před Stevem Cliffordem (naposledy hlavní trenér Charlotte) a Jamesem Borregem (asistent v San Antoniu).

Letos byl Phoenix nejhorším celkem v celé NBA s pouhými 21 výhrami a má velkou šanci vybírat si v červnovém draftu jako první. Posílil by tím své mladé jádro kolem Devina Bookera, T. J. Warrena a Joshe Jacksona.

Slovinský trenér Igor Kokoškov usměrňuje Luku Dončiče.

Červnovou volbou Suns by se mohl stát Luka Dončič, devatenáctiletý supertalent z Realu Madrid. Pokud se tak stane, obnoví se spolupráce z loňského EuroBasketu: Kokoškov na něm vedl Slovince za zlatem coby hlavní kouč, Dončič byl jedním z tahounů na hřišti.

Ke kandidátům na uvolněnou pozici u některého z týmů NBA aktuálně patří také Ettore Messina, italský asistent v San Antoniu. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž