USK vyrovnal, ostatní série 2:0

  20:37
Praha - Druhými zápasy dnes pokračovaly čtvrtfinálové série play-off naší nejvyšší soutěže basketbalistů Mattoni NBL. USK Praha využil domácího prostředí a porazil Mlékárnu Kunín 95:81, ostatní týmy potvrdily úvodní výhry a zvýšily stav sérií na 2:0 na utkání.

Sparta Praha - BK ECM Nymburk 91:105 (stav série 0:2)
(27:33, 39:62, 64:93)

Sparta podala doma podstatně lepší výkon, ale favorizovanému Nymburku odolávala jen v první čtvrtině, která skončila 27:33. Ve druhé části hry hosté udrželi výbornou obranou domácí na pouhých 12 bodech a vybudovali si rozhodující třiadvacetibodový náskok. Výhru potvrdili ve třetí čtvrtině, kdy se jejich náskok vyšplhal po další minišňůře 8:0 až na 31 bodů.

V poslední čtvrtině Nymburk polevil, ale o výsledku pochyb nebylo. Hosté těžili ze skvělé střelby trojek (13 z 27 pokusů) a také méně ztráceli míče (11, Sparta 17). Výborným individuálním výkonem se blýskl Ashante Johnson, který trefil 10 z 12 střeleckých pokusů ze hry (z toho trojky 3/3) a ještě 4 ze 4 trestných hodů. Ani jednou se při střelbě neminul Radek Nečas (4/4 z pole, 5/5 trestné hody), který za pouhých 15 minut stihl zaznamenat 13 bodů a 6 získaných míčů v obraně.

Nymburku chybí k postupu do semifinále už jen jedná výhra, kterou může získat už v neděli v domácím prostředí před kamerami ČT2.

STŘELCI: Miloš 16, D.Marek 15, Kraus 12 bodů a 10 doskoků, Daniel Douša 12, Novák 11, David Douša a Dvořák 9, Bohunický 7 - Johnson 27, Trnka 14, Nečas 13, Kubálek 12, Votroubek 11, Whitfield 10 bodů a 10 asistencí, Zídek 9, Mujagič 6, J.Novotný 2, Vorlíček 1
střelba za 3b.: 28/11:27/13
střelba za 2b.: 32/18:36/25
trestné hody: 29/22:22/16
doskoky: 31:23
osobní chyby: 22:24
5 osobních chyb: 35. Dan.Douša, 36. Miloš - 40. Trnka 
rozhodčí: Macela a Lukeš
diváci: 864
nejlepší hráč: Ashante Johnson

Komentáře trenérů:
Michal Ježdík (trenér hostů): Jsem rád, že jsme získali druhý kamínek. Sparta je doma mnohem silnější. Maximálně jsme se koncentrovali na 1.poločas. I třetí čtvrtina nám vyšla. Ve čtvrté čtvrtině jsem nepochopil některé naše hráče. Důležitý je pro nás bod, ne skóre.
Jaromír Geršl (trenér domácích): Připravovali jsme se na určitý způsob obrany. Někteří hráči však tomu nevěřili, udělali jsme jednoduché chyby a soupeř získal náskok. Někteří naši nevěřili, kdo všechno od soupeře může dát trojku, a právě tito hráči to dnes potvrdili.

BK NH Ostrava - A Plus ŽS Brno BC 68:94 (stav série 0:2)
(23:23, 31:42, 49:72)

Utkání mělo velmi podobný průběh jako první souboj série v Brně. Ostrava držela krok jen v úvodní čtvrtině, která skončila 23:23. Od začátku druhé ale měli jasně navrch hosté, kteří udrželi domácí na pouhých 8 bodech za druhou desetiminutovka a díky přesně střelbě Warricka si vybudovali dvouciferný náskok. 

Trenér Nové Huti František Rón se snažil prostřídat sestavu a něco na soupeře vymyslet, ale Brno velmi dobře střílelo, téměř se nemýlilo z trestných hodů a podstatně lépe doskakovalo. Domácím se nedařila střelba zdálky (trojky jen 1/16!) a brzy bylo otázkou jen to, jak vysokým rozdílem zápas pro Brno skončí.

V úvodu poslední čtvrtiny zvýšili hosté šňůrou 10:0 až na rozdíl 33 bodů a trochu zvolnili až v úplné závěru. Brňané jsou po výhře už jen poslední krůček od postupu do semifinále, o kterém mohou rozhodnout v sobotu na domácí palubovce.

STŘELCI: Pospíšil 15, Prášil a Dostál 14, Gavlák 7, Buzási 6, Kudela 5, Halík 4, Procházka 3 - Warrick 21, Pavlík 15, J.Svoboda a Benda 14, Adžič 12, Černošek a Klimek 6, Gajdošík, Němec a Křemen 2
střelba za 3b.: 16/1:15/6
střelba za 2b.: 52/24:44/24
trestné hody: 19/17:32/28
doskoky: 26:41
osobní chyby: 23:18
5 osobních chyb: 40. Pospíšil 
technická chyba: 34. Pavlík
rozhodčí: Vyklický a Lukeš
diváci: 1000
nejlepší hráč: Fred Warrick

Komentáře trenérů:
PaedDr. František Rón (trenér domácích):
Gratuluji soupeři k vítězství. Byla vidět jeho hráčská kvalita. Zápas měl podobný průběh jako v Brně, rozhodlo to, jak dlouho byla obě mužstva schopna hrát dynamicky v obraně. My jsme to s úzkým kádrem nemohli vydržet dlouho. Jsem rád, že to kluci nezabalili a bojovali i kvůli divákům. Musíme se ještě hodně učit, a to hlavně přímo na hřišti. Nelíbila se mi benevolence rozhodčích k zákrokům zkušených hráčů a hráčů amerického jména, např. držení kolem pasu Svobodou a Bendou. Já to hráče učit nebudu, ale asi se to nějak naučit od zkušených musí.
Libor Jeřábek (asistent trenéra hostů): Jsem spokojen s hrou i výsledkem. Zápas se vyvíjel podobně jak v Brně, ve 2. a 3. čtvrtině jsme protáčením hráčů získali náskok, zatímco Ostrava fyzicky odpadla. Ve 4. čtvrtině se zápas již dohrával a změnil se v selanku. 

USK Praha - Mlékárna Kunín 95:81 (stav série 1:1)
(26:25, 46:40, 67:62)

Tým USK už letos novojičínský tým několikrát potrápil, ale poprvé se mu podařilo zápas dotáhnout do vítězného konce až v play-off. Vysokoškoláci podali v domácí hale úplně jiný výkon než v sobotu v Novém Jičíně, v podstatě po celý průběh mírně vedli a v koncovce svůj kolektivní výkon ještě vystupňovali.

Po třech čtvrtinách byl na ukazateli skóre stav 67:62, ale do té poslední domácí vstoupili šňůrou 6:0 a dvouciferný náskok už nepustili z rukou - naopak vzrostl až na 19 bodů a v závěru vývoj zcela kontrolovali.

Velkou zbraní vítězů byla trojková střelba - vysokoškoláci nasázeli hostům 13 trojek (z 27 pokusů), když 5 z nich si na konto připsal Marian Přibyl. Druhým klíčový prvkem bylo výborné doskakování, v němž domácí svého soupeře deklasovali v poměru 43:23 a tak jim nakonec nevadilo ani to, že ztratili o 10 míčů více než soupeř.

STŘELCI: Přibyl 23, Bosák 20, P.Novotný 15, Vrchota 13, L.Tóth 7, Válek 6, T.Tóth 6, Krátký 5 - Callahan 24, Bobb 22, Hájek 12, Žarkovič 10, Pelikán 6, Šoška 5, Kovář 2
střelba za 3b.: 27/13:12/4
střelba za 2b.: 39/24:57/29
trestné hody: 15/8:12/11
doskoky: 43:23
osobní chyby: 16:14
rozhodčí: Paulík a Vrážel
diváci: 450
nejlepší hráč: Marian Přibyl

Komentáře trenérů:
Zdeněk Janík (trenér hostů):
Samozřejmě gratuluji domácím k zaslouženému vítězství, USK nás dnes přehrál, dá se říci, podobně jako my je u nás. My jsme bohužel, i když se na to nechci vymlouvat, doplatili na to, že máme v současné době kádr po zranění dvou hráčů o dost slabší. Máme problém, že nemáme možnost vystřídat křídelní hráče a to nám hrozně moc chybí. V době, kdy jsme se zónou vrátili do utkání, bylo potřeba zase změnit obranu na osobní a bohužel už nám pak nezbývaly síly na to, abychom sehráli alespoň vyrovnanou koncovku. Na to se ale samozřejmě nevymlouvám, prohráli jsme 43:23 na doskoky, v podstatě podobně jako družstvo USK u nás. Navíc se nám ještě ke všemu nedařila střelba, jak bych si představoval, a to jak zpod koše, tak z větší vzdálenosti; soupeř se už pak dostal do takové pohody, že dával v podstatě z každé pozice. Takže to vítězství je naprosto zasloužené.
Petr Treml (trenér domácích): Já chci poděkovat hráčům za to, že po tom nevydařeném zápase v Novém Jičíně, kdy jsme si řekli, že hůř už hrát nemůžeme, protože náš rating byl pod 30 bodů, se dokázali zvednout a dneska dokázali odehrát opravdu velmi dobrý zápas. My víme o síle družstva Kunína, chtěli jsme se pokusit o to, abychom tu sérii prodloužili a abychom tu dnes neodehráli poslední zápas, abychom se vrátili ještě příští středu. To jsme si zajistili a teď je jenom na nás, jestli Kunín potrápíme i na jeho palubovce, o což se určitě pokusíme. Stav je sice 1:1, ale Kunín je pořád favoritem a my víme, že takto silné družstvo můžeme porazit, ale těžko je budeme porážet pravidelně.

(otázka): Chtěl bych se zeptat obou trenérů, v čem si myslí, že se bude ten třetí zápas lišit, nebo v čem se bude podobat?
Zdeněk Janík (trenér hostů): Myslím, že v domácím prostředí podáme takový výkon, aby to odpovídalo kvalitám družstva. Rozhodně to nebude vůbec jednoduché, zřejmě nám půjde lépe střelba a budeme lépe doskakovat. Myslím, že v těchto činnostech bychom se měli zlepšit a dovést to domácí utkání do vítězného konce.
Petr Treml (trenér domácích): Myslím, že hlavní rozdíl bude v tom, že se bude hrát v Novém Jičíně a bouřlivá domácí atmosféra možná trochu zapůsobí na naše hráče (navíc ještě k atmosféře play-off). Občas se stane, že tomu podlehnou i rozhodčí; dnes se ukázalo, že nefaulujeme tolik, jak se trochu zbytečně psalo. Tím bych také chtěl poděkovat rozhodčím, že zápas dokázali takto zvládnout a udržet obě družstva v naprostém klidu, takže se mohl hrát basketbal, což je asi to hlavní, o to nám jde všem. 

BK Opava - BK SČE Děčín 74:63 (stav série 2:0)
(17:14, 34:28, 55:41)

Obhájci titulu z Opavy potvrdili i v domácím prostředí úvodní výhru a už jen jedna výhra jim chybí k postupu do semifinále. Stejně jako v Děčíně i tentokrát byl zápas soubojem obran, a to v první půli zcela poměrně vyrovnaným. Hostům sice nevyšel tah se základní pětkou bez obou Američanů a po čtyřech minutách prohrávali 4:13, ale po příchodu Sanderse srovnali poměr sil a v 16.minutě dokonce vyrovnali na 23:23.

Domácí nastříleli poslední 4 body poločasu a do šaten se šlo za stavu 34:28. Ve třetí čtvrtině hosty znovu zaskočila zónová obrana a Opava šla do dvouciferného vedení, které ve 28.minutě bylo už osmnáctibodové. V závěrečné čtvrtině si domácí zkušeně hlídali náskok, nápor hostů v koncovce už přinesl jen mírné zkorigování skóre.

Kouč Opavy Jan Kozák po zápase řekl, že za vyrovnanou první půlí zápasu stály taktické změny na straně Děčína. "My jsme ale dobře bránili a po změně stran jsme zlepšili střelbu z dálky, což rozhodlo," prohlásil. V jeho týmu podal výborný výkon zkušený David Klapetek, s kterým si hosté nevěděli vůbec rady. Opava navíc vytěžila o 12 bodů více z trestných hodů.

Za hosty snese přísnější měřítko jen Sanders a Prach, ostatní se neprosadili, a to včetně Robertse, který opět zůstal daleko za svými průměry a tentokrát zaznamenal jen 8 bodů a 4 doskoky. Děčín příliš chyboval a ztratil celkem 18 míčů, zatímco domácí jen 11.

STŘELCI: Klapetek 21, Beneš 14, Sokolovský 12, Stuchlý a Sucharda 10, Czudek 5, Staněk 2 - Sanders 15, Prach 10, Houser 9, Roberts 8, M.Soukup 6, Balík 5, Sitař 4, Wiedner a Šušák 3
střelba za 3b.: 21/9:22/8
střelba za 2b.: 35/15:36/17
trestné hody: 23/17:10/5
doskoky: 32:34
osobní chyby: 20:22
5 osobních chyb: 40. Beneš - 37. Soukup
rozhodčí: Šedivý a Rozsypal
diváci: 1100
nejlepší hráč: David Klapetek

Komentáře trenérů:
Jan Kozák (trenér domácích):
Utkání s Děčínem jsou velmi vyrovnaná a jsem rád, že vedeme dva nula. Série je soubojem obran a zatím ta naše je lepší.
Zdeněk Hummel (trenér hostů): Opava byla dnes lepší a přehrála nás. Máme problémy s opavskou obranou, o čemž svědčí pouhých 63 nastřílených bodů. Přesto, že Opava vede dva nula, věřím v obrácení série v náš prospěch.

Ostravsky Juraj Gavlák se probíjí brněnskou obranou.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

ONLINE: Češi opět hrají se Slovenskem. Rulíkův tým posílá do vedení Špaček

27. dubna 2024  13:50,  aktualizováno  14:18

Sledujeme online Česká hokejová reprezentace nastupuje k šestému přípravnému duelu před domácím světovým...

Lehečka začal na antuce vítězně, v Madridu porazil Medjedoviče

27. dubna 2024  13:48

Jiří Lehečka zahájil antukovou sezonu vítězně. Po problémech se zády a měsíční pauze porazil na...

Vyškov zatlačil výhrou na vedoucí Duklu, Mašek z Chrudimi dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Fotbalisté Vyškova v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky ztrácejí...

ONLINE: West Ham hostí Liverpool, poté nastoupí Manchester United i Chelsea

27. dubna 2024  13:25

Sledujeme online Fotbalisté West Hamu, kde působí i čeští reprezentanti Souček s Coufalem, mohou promluvit do boje o...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...