Finále Gambrinus Brno - USK Praha.

Finále Gambrinus Brno - USK Praha. - Radost hráček USK Praha Ferančíkové a Salesové. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

USK Praha versus Gambrinus Brno, to byl střet touhy s uspokojením

  • 0
Po druhém finále vše vypadalo jednoznačně. Brňanky byly v laufu. Po dvou suverénních vítězstvích si už chystaly oslavu na vlastní palubovce. "Sezonu už chceme ukončit," vyhlásila tehdy Eva Vítečková. Za deset dní bylo všechno jinak. Ženská basketbalová liga měla nového šampiona. Proč zvítězily hráčky USK Praha a proč zlato uniklo Gambrinusu Brno?

Hlad po titulech

Dvanácti ženám z Prahy se ve vitrínách mnoho zlata neleskne. Tři z nich jsou mistryněmi Evropy (Sandra Le Dréanová, Michaela Ferančíková, Markéta Bednářová), tři mají euroligový titul (Le Dréanová, Ivanka Matićová, Nykesha Salesová). "Lindsay Whalenová je v Americe velká hvězda, vítězství na svém kontě ale nemá. Evanthia Maltsiová měla řadu úspěchů s Valencií nebo s Bourges, ale titul jí taky chyběl," shrnuje trenér Lubor Blažek.

Zato brněnský tým tvoří jedna šampionka vedle druhé. Během finále se zapřísahaly, že jejich chuť vítězit je stále stejná. Dnes už brněnský manažer Jiří Hamza připouští: "Hráčky USK určitě víc chtěly než naše. Jejich vůle po vítězství byla obrovská."

Gambrinus Brno - USK Praha: zklamání, Hana Horáková

Uspokojení Brňanek

"Pokud do zápasů s USK chodíme na sto procent, měly bychom je vyhrávat," nechala se během série slyšel Brňanka Vítečková. Jenže tahle podmínka naplněna nebyla. Její kapitánka Hana Horáková připustila: "Před třetím zápasem to bylo: Hrajeme v pohodě, to je v klidu. Ony jsou takové nemohoucí." Že se žádné burcování táboře obhájkyň titulu nekonalo, potvrzuje i vyjádření brněnského asistenta Vlastimila Havlíka za stavu 2:2 na zápasy: "Nemyslím si, že by se dělo něco strašného. Holky hrály dobře a doma většinou vítězí."

Návrat víry

Pražanky dokázaly Brno během sezony dvakrát porazit, když se ale hrálo takzvaně o něco, pak zápas patřil Moravankám. Na začátku března obhájil Gambrinus výhru v Českém poháru, vyzněla pro něj i první dvě ligová finále. Asistent trenéra USK Ivan Beneš v takových chvílích hovořil o nutnosti přesvědčit své hráčky, že se vyplatí bojovat. "Forma přišla asi o něco později. Holky nám uvěřily, že máme dobré družstvo," doplňuje Lubor Blažek. "Po druhém zápase jsme spadli z příliš velké výšky." Pražanky se díky tomu však probudily.

Finále Gambrinus Brno - USK Praha.

Zázrak z ruky Maltsiové

Nejpamátnější okamžik finále se vybírá snadno. Evanthia Maltsiová rozhodla čtvrtý zápas trojkou z poloviny hřiště. V poslední vteřině. "Vůbec si nedokážu představit, prohrát důležitý zápas takovýmto způsobem," říká dnes Lubor Blažek. "Pro diváky i pro nás to ale bylo něco fantastického. Další střípek, který rozhodl o výhře."

USK - tým obratů

Po čtvrtém finále byly hráčky USK za hrdinky. Dokázaly z ligy udělat drama. Ale Pražanky nechtěly zůstat poražené. O jejich odhodlání svědčí slova Lubora Blažka: "Lidi za mou před pátým zápasem chodili a říkali mi, že nemáme co ztratit. A já jim na to povídal: Můžeme prohrát titul." A pátý zápas? Ve třetí čtvrtině už Pražanky prohrávaly 43:53. A přesto v sobě našly sílu k obratu.

USK Praha - Gambrinus Brno: domácí Nykesha Salesová (ve žlutém) vs. hostující Linda Frölichová

Salesová, žena pro finále

"Kdybych dříve rozpoznal přínos Nykeshy Salesové pro tým, nemuseli jsme ve druhém finále mít takové problémy." Takovou poklonu složil americké křídelnici trenér Blažek. Salesová umí hrát důležité zápasy. Dvakrát se představila v bitvě o titul WNBA. Brnu v roce 2006 vystřílela výhru v Eurolize. Ve druhém finále však nedostala od trenérů šanci. V dalších zápasech už ovšem znovu plnila roli střelkyně a táhla tým k vítězství. Tenhle nákup se vyplatil.

Zraněním navzdory

Sandra Le Dréanová chyběla od listopadu až do konce sezony. Sonja Kiretaová se finálovou sérií jenom mihla. Zranění stíhala Matićovou, Cashová předčasně odjela do Ameriky. "Dvakrát nebo třikrát jsem musel měnit sestavu a systém. Cashová hrála ráda zpod koše, místo ní přišla Kublinová, která vyhledává hru za tříbodovou linií. Le Dréanovou zastoupila Salesová. Měnili jsme organizaci hry," dodává trenér Blažek. Hledání ideálního systému skončilo vlastně až po druhém finále. V poslední okamžik.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž